Det var inte första gången Peter Hultqvist var i Pentagon, men det var första gången han träffade Trumps försvarsminister James Mattis. Utgångspunkten för mötet var det avtal om fördjupat försvarssamarbete som undertecknades förra året med USA:s tidigare försvarsminister Ashton Carter.
Avtalet syftar bland annat till att förbättra ländernas förmåga att göra insatser tillsammans, och omfattar bland annat övningsverksamhet, materiel, forskning och internationella operationer.
– Jag är nöjd med att det finns en mycket stark vilja att utveckla det här avtalet i konkret mening och att vi är överens om det, och att det finns en grundläggande stabilitet från båda sidor i synen på avtalet, säger Hultqvist till TT efter mötet.
Arbetet fortsätter
Mötet var planerat att pågå en halvtimme, men tog närmare en timme.
– Vi diskuterade rätt ordentligt igenom situationen i vårt närområde med den uppbyggnad som skett i Ryssland med de olika aktiviteter som har varit, och den svenska strategin med uppgradering av militär förmåga i kombination med fördjupade samarbeten.
Arbetet kommer nu att fortsätta på tjänstemannanivå i båda länderna. För Sveriges del handlar det bland annat om att bidra till att bygga ett starkare säkerhetsnätverk i Norden.
– Jag tycker att diskussionen med Mattis genomgående fördes i en väldigt positiv anda, och det var en väldigt konkret diskussion på olika områden, och han visade ett reellt intresse för situationen i norra Europa, säger Hultqvist.
Även vice försvarsminister Bob Work medverkade på mötet. Han var med när avtalet undertecknades förra året.
Svenska satsningar
Hultqvist berättade om de svenska försvarssatsningarna, något han tyckte togs emot positivt.
– Vi pratade om uppgraderingen av svensk nationell förmåga, och det här är ett budskap som jag tycker är väldigt viktigt att ge, att vi tydligt talar om att vi tar situationen på allvar och att vi är beredda att stärka vår militära förmåga men samtidigt samarbeta med andra.
Hultqvist säger att Mattis var ”mycket öppen och beredvillig” att föra diskussioner, och att han var väl insatt i förhållandena i norra Europa.
Ministrarna diskuterade också påverkansoperationer och desinformation, och hur det kan gå att hitta samarbetspunkter i framtiden inom det området.