”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning. Foto: Pernilla Edholm

Hundratals palestinier fördrivs – av extrema bosättare

Uppdaterad
Publicerad

Medan världens ögon riktats mot kriget i Gaza har hundratals palestinier fördrivits från sina hem av extrema israeliska bosättare.

FN uppger att 505 palestinier dödats på Västbanken sedan den 7 oktober.

Palestinier på den ockuperade Västbanken utsätts för en ”aldrig tidigare skådad blodutgjutelse”. Det säger Volker Türk, FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter i en ny rapport.

Sedan Hamas terrorattacker och Gazakrigets början i oktober har extrema bosättares attacker mot palestinier på Västbanken trappats upp på ett dramatiskt sätt. USA och EU har riktat sanktioner mot extrema bosättare eftersom det som sker ses som ett hot mot en framtida tvåstatslösning.

Krig mellan Israel och Hamas

Extremistiska bosättare inblandade i attacker mot palestinier har i många fall haft skydd av militären, och kunnat agera utan myndigheternas ingripande.

Träd och bilar satta i brand

När SVT besöker byn Yatma på Västbanken berättar Abdul Hamid Najjar som äger en olivodling hur hans mark och byns parkering nyligen sattes i brand av invånare från en ny bosättning i närheten.

– De brände olivträden och våra bilar. Men den israeliska armén var med för att skydda dem och bosättarna hindrade brandbilen att komma fram, säger Najjar.

Hans berättelse styrks av bilder från den övervakningskamera som byborna satt upp och av israeliska säkerhetstjänsten.

Säkerhetspolisen kritiserar utvecklingen

Aktivisterna är nära allierade till koalitionens ultranationalistiska ledare polisminister Itamar Ben-Gvir och finansminister Smotrich, som håller premiärminister Benjamin Netanyahus öde i sina händer.

Ami Ayalon var tidigare chef för Shin Bet (motsvarande svenska Säkerhetspolisen) och hör till de tjänstemän inom den israeliska säkerhetstjänsten som kritiserat utvecklingen på Västbanken.

– De är en liten minoritet i landet men de styr regeringen. De har ett oerhört stort inflytande, säger Ami Ayalon till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet