En manlig sångare och en kvinnlig forskare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag hade önskat att mina anhöriga inte var från en islamisk diktatur” – hör två iranier om dilemmat kring resor till landet. Foto: Foto: Privat

Hundratals svenskar reser till Iran – trots avrådan

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste fångutväxlingen mellan Sverige och Iran har väckt stor uppmärksamhet och kritik. Experter menar att svenska medborgare är en värdefull bricka i Irans politiska spel – men samtidigt vill många svenskiranier besöka sina familjemedlemmar.

– Det blir ett dilemma, säger fredsaktivisten och sångaren Rostam Mirlashari.

Svenska utrikesdepartementet avråder sedan juni 2022 från alla resor till Iran på grund av det instabila säkerhetsläget.

Utrikesminister Tobias Billström säger att UD har mycket begränsade möjligheter att hjälpa till om något skulle ske i landet.

”För att prata i klartext. När UD avråder från resor är det en tydlig signal om att säkerhetsläget är allvarligt och snabbt kan ändras och bli ännu sämre”, skriver han i en kommentar till TT.

Fångutväxling mellan Sverige och Iran

Exakt hur många svenskar som trotsar avrådan är oklart, men uppskattningsvis finns cirka 1 500 svenskar bosatta i Iran, och flera hundra kan vara på tillfälliga besök enligt UD.

Splittrad syn bland iranier om att resa hem

Iraniernas perspektiv på situationen är delad enligt de iranier som SVT har pratat med.

Rostam Mirlashari är en känd baluchisk fredsaktivist och sångare från Iran. Han säger att svenskiranier som offentligt uttryckt missnöje mot regimen – och ändå reser – gör det möjligt för Iran att utnyttja andra länder och bedriva odemokratiska handlingar.

– Ett sätt att gå runt sanktionerna är att arrestera folk från europeiska och amerikanska länder och sen begära pengar, varför ska folk riskera att åka dit? säger Rostam Mirlashari, som själv är kritisk mot den iranska regimen.

Forskaren Baharan Kasemi har också tidigare uttryckt missnöje mot den iranska regimen. Hon har avstått från att åka till Iran sedan avrådan – men hon har också förståelse för varför vissa reser trots allt.

Att träffa familjen blir en dyr affär

Baharan Kasemi menar att eftersom anhöriga inte får visum och UD avråder från resor till Iran, tvingas familjer träffas i ett annat land och bekosta sin egen och släktens resa, något hon tycker är ohållbart för många.

– En sådan resa kommer att kosta över 50 000 kronor. Vem har lagt undan de pengarna? Jag kommer låna pengar av mina föräldrar även om jag och min man har okej inkomster, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fångutväxling mellan Sverige och Iran

Mer i ämnet