”De mänskliga rättigheterna som lagen tagit från min hustru gav jag tillbaka till henne” Foto: Facebook/My Stealthy Freedom

I iransk jämlikhetskampanj ger männen tillbaka sina fruars rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Män i Iran har tagit till nätet för att kritisera landets ojämställda lagar. ”Mänskliga rättigheter har inget kön. Jag ger tillbaka min fru rätten att resa, skilja sig och få arv. Låt oss börja med oss själva”, skriver en man.

Enligt iransk lagstiftning har en man efter att äktenskapskontrakt skrivits under av båda parter rätten att bestämma om hans maka kan resa utomlands, skaffa sig ett arbete eller begära skilsmässa.

Detta faktum uppmärksammades i internationell media när Niloufar Ardalan, lagkaptenen i det iranska fotbollslandslaget, missade de asiatiska mästerskapen i Malaysia som pågick under september. Anledningen var att hennes man efter ett gräl beslagtagit hennes pass, något som SVT Nyheter tidigare skrivit om.

”Inte berättigad att vare sig ta eller ge någon sin frihet”

Iranska män har dock möjligheten att avsäga sig dessa rättigheter, något som nu en lång rad män har valt att göra som del av kampanjen #‎ItsMensTurn‬. Männen poserar framför kameran hållandes skrivna meddelanden till sina fruar.

”Som en man är jag inte berättigad att vare sig ta eller ge någon sin frihet; en man och en kvinna är jämlika i naturen”, skriver en.

”Alla naturliga rättigheter som lagen tagit från min fru och gett till mig, ger jag tillbaka till dess rättmätiga ägare”, skriver en annan.

Iransk journalist bakom kampanjen

Bakom kampanjen ligger den i USA bosatta iranska journalisten Masih Alinejad, vars Facebooksida ”My Stealthy Freedom” har över 800.000 följare. Alinejad startade sidan för att lyfta de svårigheter kvinnor i Iran möter dagligen, och för att sprida bilder på iranska kvinnor som tar av sig sin hijab, den islamska täckande klädseln som är obligatorisk att bära utanför hemmet.

Inledningsvis handlade kampanjen primärt om att förmå män att inte, likt Niloufar Ardalans man, begränsa sin hustrus resande. De flesta män har postat bilder där de gav tillbaka alla rättigheter. Exemplen är många:

”Jag, en iransk man, skäms för artikel 18 i passlagen. Min fru, du är fri.”

”Jag är lycklig när jag och min fru är jämlika.”

”Mänskliga rättigheter har inget kön. Jag ger tillbaka min fru rätten att resa, skilja sig och få arv. Låt oss börja med oss själva.”

”Jag återger min fru rätten att resa och alla andra rättigheter så hon och jag blir lika mycket värda.”

Kvinnor känner inte till sina rättigheter

Mohammad Moghimi, den fängslade tecknaren Atena Farghadanis advokat, har även han postat en bild, och inte bara iranier har deltagit i kampanjen – en man från Afghanistan har också uttryckt sitt stöd.

Atena Farghandi berättar för BBC att många kvinnor helt enkelt inte känner till att de kan begära modifikationer till sitt äktenskapskontrakt, även efter att de skrivit under.

– Kvinnorna behöver bli medvetna om vad exakt de signerar, och att de faktiska kan begära att få sina rättigheter tillbaka. Det minns många fördomsfria iranska män som stödjer kvinnors rättigheter, trots landets konservativa lagar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.