I Turkmenistan är ordet coronavirus förbjudet

Uppdaterad
Publicerad

Medan i stort sett hela världen försöker stoppa spridningen av corona finns det fortfarande vissa politiker som förnekar pandemins existens. I Turkmenistan har diktatorn Gurbanguly Berdimuchamedov förbjudit ordet corona. SVT har träffat den turkmenska journalisten Nina Startseva, som lever i exil i Sverige.

Nina Startseva satt fängslad i hemlandet Turkmenistan, men lyckades fly och bor sedan 12 år tillbaka i Stockholm. Härifrån rapporterar hon om Turkmenistan för internationella medier och hon kan bekräfta uppgiften om att corona förbjudits.

– Man har infört vissa regler som alla måste följa. Den som bär munskydd får böta, eftersom man anser att den som bär munskydd sprider panik i samhället. Och ordet coronavirus är förbjudet, säger Nina Startseva.

Coronapandemin

Den forna sovjetrepubliken Turkmenistan hör till världens mest slutna länder, i samma klass som Nordkorea. Det är rikt, av olja och naturgas, men styrs med järnhand av diktatorn Gurbanguly Berdimuchamedov. Det finns inga fria medier och ingen yttrandefrihet.

Lyssnar överallt

Enligt Nina Startseva är säkerhetstjänsten ständigt närvarande på landets gator och nu går de runt och lyssnar på folk så att de inte pratar om viruset. Hon talar själv i stort sett dagligen med anhöriga i hemlandet. Även på telefon är människor rädda att prata om corona, säger hon.

Internationella nyhetssajter och sociala medier är blockerade i Turkmenistan och eftersom de statliga medierna inte rapporterar alls om corona vet befolkningen nästan ingenting om viruset.

– De förstår att det är någonting som pågår, men de inser inte allvaret. Det finns till exempel inga rekommendationer eller instruktioner för sjuttioplussare eller människor i riskgrupper, säger Nina Startseva.  

Hon fotar av artiklar från internationella medier och skickar till sina vänner och släktingar så att de ska få information om virusets framfart i världen.

Fängelseliknande karantän

Trots att det inte finns någon information har regeringen infört vissa restriktioner. Flyg till huvudstaden Asjchgabad från utlandet omdirigeras till en annan stad, där passagerarna sätts i fängelseliknande karantän. Kvinnor och barn är placerade på sjukhus medan männen bor i tält.

– Där är kallt och finns inga sängkläder. De sover på britsar i våningssängar utan avstånd till varandra. Sjuka och friska är uppdelade i olika tält men personalen går mellan dem utan skyddsutrustning, säger Nina som har bekanta som suttit två veckor i karantän och som smygfilmat och skickat henne filmerna.

– Mina bekanta frågade personalen vad det är för mening med en sådan karantän, men de svarade att de bara följde order uppifrån. De verkade inte veta så mycket själva.

Framstå som perfekt

Enligt Nina är den politiska ledningen väl medveten om pandemins risker, men eftersom det är viktigt att landet framstår som perfekt, både för den egna befolkningen och för utlandet rapporteras inget negativt.

– Det är samma sak med jordbävningar och översvämningar. Man säger inget, helt enkelt.

Men om folk börjar dö då?

– Ja, då berättar man inte att det är av corona, utan säger att det är lunginflammation. Man hittar säkert en lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet