ICAN får priset ”för sitt arbete för att uppmärksamma de fruktansvärda humanitära konsekvenserna av all användning av kärnvapen, och för sina banbrytande ansträngningar att uppnå ett fördragsbaserat förbud mot sådana vapen” – så lyder den norska nobelkommitténs motivering.
Glada och hedrade
– Vi är mycket glada över det erkännande som nobelkommittén visar genom att ge priset till ICAN. Civilsamhället kan, och har bevisligen en viktig roll att spela i den globala nedrustningen, säger Josefin Lind till SVT Nyheter.
Hon är generalsekreterare för Svenska läkare mot kärnvapen, en av medlemsorganisationerna som ingår i ICAN-koalitionen och som sitter i organisationens styrgrupp.
– Vi har ju varit med i spekulationerna, men jag vågade inte hoppas. Så jag blev väldigt glad när jag hörde nobelkommitténs Berit Reiss-Andersen säga ”The international campaign....”
Ledande aktör
Kommittén uppmärksammar ICAN:s avgörande roll för att 122 stater i somras röstade igenom ett globalt avtal som förbjuder bland annat innehav, användning, hot om användning och produktion av kärnvapen. Ett avtal som motarbetats av många kärnvapenländer och Nato-medlemmar.
Kampanjen för att ICAN ska få fredspriset har fått stöd av bland andra Norges fredsråd och svenska Kvinna till kvinna.
– De har gjort ett helt fantastiskt arbete med att få till det här kärnvapenförbudet som har förhandlats fram och som nu är öppet för underskrift, har generalsekreterare Lena Ag sagt till TT tidigare.
ICAN
- ICAN – International Campaign to Abolish Nuclear Weapons – är en internationell koalition som syftar till att utrota kärnvapen i världen. I
- ICAN grundades 2007 i Melbourne i Australien, och har sitt huvudkvarter i Genève i Schweiz.
- Koalitionen har i dagsläget 468 partnerorganisationer i 101 länder.