Bombning och Hamasledaren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mohammed Deif var en nyckelfigur i planeringen av attacken 7 oktober” – hör Michael Schulz, professor i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet om Hamasledarens död. Foto: IDF

IDF: Hamasledaren Mohammed Deif dödades i Gaza i juli

Uppdaterad
Publicerad

Israels militär, IDF, uppger att Mohammed Deif, ledare för Hamas militära gren, dödades i en attack i södra Gaza förra månaden.

Mohammed Deif var ledare för Hamas militära gren. Enligt IDF dog han i ett luftangrepp i Khan Yunis i södra Gaza den 13 juli.

IDF uppger att Hamasledaren dog i ”ett exakt riktat anfall” mot en anläggning, som även dödade Hamasbefälet Rafa'a Salameh.

Krig mellan Israel och Hamas

Enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet dog över 90 personer i attacken, och flera hundra skadades.

Israels militär uppgav i samband med händelsen att målet var att döda Mohammed Deif. IDF säger sig nu ha gjort en underrättelsebedömning som bekräftar hans död.

IDF: Genomfört terrorattacker mot Israel

Enligt IDF har Mohammed Deif ”regisserat, planerat och genomfört ett flertal terrorattacker” mot Israel.

IDF:s uttalande kommer mindre än två dygn efter att Hamas politiska ledare Ismail Haniya dödades i Iran huvudstad Teheran, något Israel ännu inte kommenterat.

Mohammed Deif har varit eftersökt av Israel i nära tre decennier, och finns på USA:s lista över internationella terrorister sedan 2015, skriver AFP.

Höll sig gömd från allmänheten

Mohammed Deif var en av grundarna till Hamas militära gren Qassam-brigaderna på 90-talet och uppges vara en av dem som orkestrerade attacken den 7 oktober, skriver AP.

Det finns få bilder på Mohammed Deif, som aldrig deltog i offentliga sammanhang. Han har tidigare överlevt flera israeliska mordförsök.

Hamas har inte kommenterat dödsfallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet