• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Demonstranter i Alexandria stormar ett kontor tillhörandes president Mohammed Mursis Frihets- och rättvisepartiet. Foto: Scanpix

Sammandrabbningar i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamma protester utbröt i Egypten som svar på president Muhammad Mursis beslut att utöka sin egen makt. Kritiker anser att han gör sig själv till ”diktator” och ”ny farao”.

Tusentals demonstranter hörsammade oppositionens uppmaning och samlades på fredagen på Tahrirtorget i Kairo för att protestera mot president Mursis nya dekret, som stärker hans ställning.

Beslutet innebär att den lagstiftande församlingen, där Mursis rörelse Muslimska brödraskapet har majoritet, inte kan upplösas av rättsväsendet.

Egyptiska revolutionen 2011

– Jag är orolig över att Mursi kommer att bli en ny diktator, sade Mervat Ahmed, en av aktivisterna på Tahrirtorget.

”Påminner om förra årets revolution”

Svensk-egyptiske Sameh Egyptson, som driver ett svenskt kulturcenter i Kairo, var en av många på Tahrirtorget på fredagen som protesterade mot Muhammad Mursis beslut att utöka sin egen makt.

– Stämningen påminner väldigt mycket om de första dagarna av revolutionen förra året. Man upprepar nästan samma slags fraser: ”Vi ska inte gå, det är han som ska gå”. Då talade man om Mubarak, nu talar man om Mursi, säger Sameh Egyptson till TT på telefon efter att ha lämnat torget vid 21-tiden.

Efter att ha stormat partikansliet i Alexandria kastade demonstranterna ut böcker och stolar och tände eld på dem ute på gatan, uppger ett ögonvittne för Reuters. I närheten av en större moské i staden, som är Egyptens näst största, kastade demonstranter och Mursi-anhängare sten mot varandra. Polisen uppgavs skjuta tårgas mot demonstranter i anslutning till Tahrirtorget.

Samtidigt talade Muhammad Mursi till de anhängare som har samlats utanför presidentpalatset. Under talet sa han att Egypten är på väg mot ”frihet och demokrati”, enligt AFP.

Partihögkvarteren satta i brand

Demonstranter har satt eld på den styrande islamiströrelsen Muslimska brödraskapets partihögkvarter i fyra olika städer: Suez, Ismailiya, Alexandria och Port Said, rapporterar den egyptiska statstelevisionen enligt AFP.

Tidigare idag uppmanade Sameh Ashour, ordförande för advokatfacket, under en gemensam presskonferens med oppositionspolitiker alla egyptier ”att protestera på alla Egyptens torg under fredagen”.

Protesterna inleddes efter att Mursi försökt stärka sin ställning genom ett beslut som innebär att den lagstiftande församlingen, där Mursis rörelse Muslimska brödraskapet har majoritet, inte kan upplösas av rättsväsendet.

”Det här är en legitimitetskupp” kommenterade Sameh Ashour, ordförande för advokatfacket, under en gemensam presskonferens med oppositionspolitikern och Nobelpristagaren Mohamed ElBaradei och den politiske veteranen Amr Moussa, skriver BBC.

Mursi har motiverat sitt beslut som nödvändigt för att skydda revolutionen och befästa nationens övergång till ett demokratiskt styre, men rättighetsorganisationer i Kairo oroas över att presidenten med beslutet skaffat sig inte bara politisk utan även juridisk makt, skriver al-Jazira.

Sittstrejk på Tahirtorget

Demonstranter inledde på fredagen en sittstrejk på Tahrirtorget i Kairo, med krav på att president Mursi ska dra tillbaka det dekret som ger honom ökad makt.

”Alla revolutionära politiska krafter har enats om att börja en sittstrejk med start fredag”, meddelade den sekulära politiska rörelse som leds av tidigare presidentkandidaten Hamdin Sabbahi, i ett uttalande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Egyptiska revolutionen 2011

Mer i ämnet