Centralbanken i Indien har arbetat med att lansera sin egen digitala valuta, vilket regeringen , med finansminister Nirmala Sitharaman i spetsen, uppmuntrar. Foto: TT

Indien vill förbjuda innehav och handel med kryptovaluta

Uppdaterad
Publicerad

Indien planerar att lägga fram ett lagförslag för att förbjuda kryptovaluta. Även innehav av det digitala betalningsmedlet ska straffas, enligt uppgifter till Reuters.

Att investera i kryptovaluta, såsom Bitcoin, har blivit alltmer populärt världen över. Nu vill Indien förbjuda den digitala valutan, som krypteras och ska vara omöjlig att förfalska. 

En högt uppsatt regeringstjänsteman säger till nyhetsbyrån Reuters att man förbereder ett lagförslag som skulle göra det olagligt både att handla, överföra och inneha kryptovalutor. Om lagen går igenom skulle indierna få sex månader på sig att avveckla sitt innehav innan det får påföljder.  

Indien skulle därmed bli den första stora ekonomin att kriminalisera innehav av kryptovaluta. Inte ens Kina, som har ett förbud mot att handla med den digitala valutan, straffar innehav. Vad straffet väntas bli i Indien är dock oklart i nuläget.

”Inga problem med tekniken”

Eftersom många länder den senaste tiden fört en expansiv penningpolitik med stimulanspaket och låga räntor, så finns en risk att värdet på pengar urholkas. Detta har gjort att många sökt sig till andra alternativ, som kryptovalutor.

Det finns inga officiella siffror över hur stor marknaden är i Indien, men enligt branschens uppskattningar finns 8 miljoner investerare som totalt investerat 100 miljarder rupier, motsvarande cirka 11,7 miljarder kronor, i kryptovalutor. 

Bakgrunden till lagförslaget är en oro för finansiell instabilitet. Samtidigt har centralbanken i Indien arbetat med att lansera sin egen digitala valuta, vilket regeringen uppmuntrar. 

– Vi har inga problem med tekniken. Det finns ingen skada i att utnyttja tekniken, säger tjänstemannen, som vill vara anonym, till Reuters.

Bitcoin och andra kryptovalutor

En kryptovaluta är en digital valuta som är svår att förfalska och där ägarna inte går att identifiera.

Till skillnad mot en vanlig valuta står ingen centralbank bakom en kryptovaluta utan systemet bygger på ett nätverk av användare och deras datorer. Ansvaret för valutan är utspridd över hela världen genom så kallad blockkedjeteknik

Att valutan kan användas anonymt har gjort att den förekommer i brottslig verksamhet som penningtvätt, skatteflykt och terrorfinansiering.

Värdet på bitcoin varierar kraftigt. Priset har gått upp enormt mycket under de senaste tio åren, men har också rasat flera gånger under perioden.

Bitcoin beskrivs ofta som en slags virtuell version av fysiskt guld. Eftersom många länder den senaste tiden fört en expansiv penningpolitik med stimulanspaket och låga räntor, så finns en risk att värdet på pengar urholkas. Detta har gjort att många sökt sig till andra alternativ, som kryptovalutor.

Systemet har ett tak och det kommer aldrig finnas fler än 21 miljoner bitcoins totalt. Denna begränsning skapar successivt en prisdeflation (ökning av det reella värdet) vilket lockar många, särskilt då man fruktar inflation för andra ”vanliga” valutor.

Det finns över 2000 olika kryptovalutor (och det har funnits många som försvunnit). Bitcoin är världens största och mest kända kryptovaluta. Andra exempel på kryptovalutor är Ethereum, Ripple, Monero och Litecoin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.