Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ser hela tiden att man flyttar tältläger från centrum mot Paris ytterkanter. Och sedan ett år tillbaka har fenomenet ökat kraftigt”, säger Milou Borsotti. Foto: SVT/Fredrik Larsson

Inför OS: Hemlösa fördrivs för att ”städa” Paris

Uppdaterad
Publicerad

Flera hjälporganisationer vittnar om att hemlösa i Paris fördrivs av polis för att ”städa” staden inför sommarens OS. Utmed floden Seine, där öppningsceremonin ska hållas, har flera tältläger rivits.

– Människorna som behöver det offentliga utrymmet för att bo och leva – de vill man inte ha för de smutsar ner staden inför OS. Man vill osynliggöra och flytta dem långt undan kameror och tv-sändningar, säger Milou Borsotti, projektledare på organisationen Läkare i Världen.

Social rensning?

Samtidigt som Frankrike gör sig redo att anordna sitt största evenemang någonsin, har antalet hemlösa i Paris ökat med 17 procent sedan förra året. I oktober lanserades därför kampanjen ”Medaljens baksida”, där ett 80-tal organisationer varnar för risken att hemlösa blir lidande under festligheterna. Nu hävdar flera att det pågår en social rensning inför OS.

OS i Paris 2024

– Vi ser hela tiden att man flyttar tältläger från centrum mot Paris ytterkanter. Och sedan ett år tillbaka har fenomenet ökat kraftigt, säger Borsotti.

Bussas till andra städer

Enligt den senaste räkningen bor runt 3000 människor på Paris gator. Samtidigt har staden bara annonserat 200 platser på akutboenden under OS. Nu reagerar borgmästare runtom i Frankrike på ett ökat inflöde av hemlösa från Paris.

Till Orléans har över 500 personer bussats det senaste året. Stadens borgmästare hävdar att han varken fått någon förvarning eller information om var människorna skulle bo.

– Jag kan inte bekräfta att det rör sig om en tömning av Paris med anledning av OS – men när man lägger ihop ett och ett – om det inte är därför, så varför? säger Serge Grouard.

Fenomen som känns igen

Vid OS i Kina 2008 fördrevs ett okänt antal hemlösa från gatorna, och människorättsgrupper hävdar att detsamma skedde när Rio de Janeiro var värd för spelen 2016. Paris polisprefektur menar att förflyttningen av hemlösa är en del av regeringens fördelningspolitik, och inte har någon koppling till OS.

– Polisen fördriver tältläger som ligger för nära OS-staden och sådana som ligger utmed Seine där OS ska invigas. Så det vi gör är samma sak som Brasilien, Kina, Vancouver och London gjort, säger Milou Borsotti.

SVT har sökt Paris polisprefektur och inrikesdepartementet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet