– Det blir en jordskredsseger, säger SVT Nyheters korrespondent Susan Ritzén på plats i Taiwan. Foto: TT/SVT

Tsai Ing-Wen: Valet visar hur jämställda taiwaneser är

Uppdaterad
Publicerad

Tsai Ing-Wen blir Taiwans första kvinnliga president, och säger själv i sitt tacktal att det reflekterar folkets vilja, och visar hur jämställda taiwaneser är. Men det var inte jämställdhet hon pratade on i sitt tacktal, utan om vikten av en stark demokrati och Taiwans rätt till suveränitet gentemot Kina.

– Oavsett hur ni röstade var det viktiga att ni tog chansen att uttrycka er vilja. Vi har ännu en gång visat att demokratin är stark i Taiwan, och att de demokratiska traditionerna sitter djupt hos taiwaneserna, säger Tsai Ing-Wen på hennes presskonferens när valsegern.

”Ska söka brett samarbete”

Tsai Ing-Wenbetonade att hon kommer att inleda ett nära samarbete med den avgående administrationen fram tills det formella maktskiftet, och att hon söker ett brett samarbete när det gäller alla viktiga frågor för Taiwan.

Valet i Taiwan

– Vi går mot en ny era av samförstånd för politiken i Taiwan. Det här valet visar att människor vill ha en administration som lyssnar på väljarna och är transparenta, och som både kan leda landet in i nästa generation och samtidigt skydda Taiwans suveränitet, säger Tsai Ing-Wen.

Ung popstjärna har upprört

Den blivande presidenten tog upp ett mycket uppmärksammat fall med en 16-årig taiwanesisk popstjärna som upprört många i Taiwan, och kan ha bidragit till Tsai Ing-Wens jordskredsseger.

16-åringen deltog i en tv-show i Sydkorea och viftade med en taiwanesisk flagga, något som upprört många kineser, som anser att Taiwan är en del av Kina.

I efterspelet tvingades flickan ställa upp i en inspelad video som hennes skivbolag publicerade igår, och be om ursäkt för att hon provocerat fastlandskineser. Hon tvingades också säga just det, att Taiwan och Kina är ett, och att hon önskade att hon aldrig viftat med någon flagga.

– Hon borde aldrig ha tvingats be om ursäkt. Att få känna stolthet över sin nationalitet och flagga borde vara självklart för alla, även för taiwaneser, säger Tsai Ing-Wen.

Komplicerad relation

Kinas och Taiwans relation har varit komplicerad under lång tid. När den nationalistiska regimen i Kina förlorade det kinesiska inbördeskriget och kommunisterna tog makten i Kina 1949, så flydde det avsatta regimen och en stor del av den kinesiska eliten till Taiwan, där de upprättade Republiken Kina, ett styre som från början gjorde anspråk på att representera hela Kina.

Kina å sin sida anser att Taiwan är en del av Kina, om än med visst självstyre, och regimen i Beijing har inte sett med blida ögon på upprop för självständighet för Taiwan.

Relationerna har varit frostiga under lång tid och Taiwan har känt behov av och fått löften om amerikanskt skydd och hjälp med militär upprustning för att kunna möta ett eventuellt hot från Kina.

I dag har Kina och Taiwan en mycket varmare relation än kanske någonsin, men den nuvarande administrationens tydliga närmande de senaste åren till ett allt mer auktoritärt Kina har oroat många taiwaneser, eftersom man har utvecklat en stark demokrati här sedan flera årtionden.

Spänningarna kan öka

Vissa har sett med oro på Tsai Ing-Wens tidigare uttalanden som lutar tydligt åt självständighet för Taiwan, att de riskerar att öka spänningarna i regionen nu.

Men de farhågorna ville Tsai Ing-Wen förekomma ikväll, genom att betona fredliga initiativ.

– Vi kommer att söka ett status quo för fred och samarbete mellan Kina och Taiwan, bortom partlinjerna. Det ska vara Taiwans vilja. Inga provokationer kommer att tillåtas, utan respekt för Taiwans suveränitet måste upprätthållas, säger Tsai Ing-Wen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Taiwan

Mer i ämnet