Taiwan tycks få sin första kvinnliga president. Tsai Ing-Wen har när hälften av rösterna är räknade fått nära 60 procents stöd. Foto: TT

Tsai Ing-Wen historisk – blir Taiwans första kvinnliga president

Uppdaterad
Publicerad

Tsai Ing-Wen går mot en historisk valseger i Taiwan. När runt hälften av rösterna är räknade har hon nästan 60 procent av rösterna – och motståndaren Eric Chu erkänner sig besegrad.

– Det är ett bevis för hur djupt rotad demokratin har blivit i Taiwan, säger Tsai Ing-Wen i sitt segertal.

Efter att mer än hälften av rösterna är räknade i Taiwan har 59-åriga Tsai Ing-Wen fått 58,1 procent medan regeringspartiets presidentkandidat Eric Chu bara får 32,5 procent.

Tsai Ing-Wen blir därmed Taiwans första kvinnliga president.

Valet i Taiwan

Chu erkänner sig besegrade

Chu har erkänt sig besegrad och tar på sig ansvaret för den svidande valförlusten, det Kinavänliga partiet Kuomintangs förlorar efter åtta års styre i både parlementet och på presidentposten.

– Det är jag som bär det största ansvaret för den här förlusten och jag kommer därför att avgå från partiledarposten i Kuomintang med omedelbar verkan, säger Eric Chu i sitt tacktal i Taipei.

Han tillade att hans presidentvalskampanj och partiet Kuomintang inte hade varit tillräckligt bra på att kommunicera sina politiska mål till väljarna, och att partiet nu måste arbeta med det för att kunna återta makten.

– Vi har mycket att fundera över efter den här förlusten. Jag vill gratulera Tsai Ing-Wen till segern i presidentvalet, säger han.

Kommer innebära avståndstagande

En vinst för oppositionen kommer att innebära ett avståndstagande från Kina, som Taiwan bröt sig loss från 1949 då nationalisterna i Kuomintang förlorat inbördeskriget mot kommunisterna.

Utöver relationen till den mäktiga grannen Kina har den haltande ekonomin varit en av de avgörande valfrågorna.

Peking har aldrig vikit från åsikten att Taiwan är en del av Kina – vilket utrikesdepartementet i Peking också underströk i ett uttalande på fredagen.

Under nuvarande KMT-presidenten Ma Ying-Jeou, som suttit sedan 2008, har Taiwan närmat sig Kina, skriver AFP.

Eric Chu menar att Taiwan ska fortsätta vara ett, en slogan som partiet har använt, men partiets och Chus kritiker har uppfattat Kuomintang som alltför Kinavänligt – i ett Taiwan där den stora delen av väljarkåren istället vill se ett mer oberoende Taiwan.

Affärsmän surar

Få har tjänat så mycket på närmandet till Kina som Taiwans företagare, som stöttar KMT. Vid valet 2012 flög cirka 200.000 affärsmän som bor i Kina hem och röstade. I år väntas inte lika många ha röstat, opinionens motvind är så stark att många tycks ha gett upp i förväg.

– Många människor anser att det kanske inte är värt att rösta, säger taiwanesiske affärsmannen David Chai, som är verksam i Kina.

Tonar ner sin hållning

Tsai Ing-Wen har den senaste tiden försökt tona ner sin tidigare hårt Kina-skeptiska hållning, som anses ha kostat henne valsegern 2012. Hennes motståndarna menar att relationerna ofelbart kommer försämras eftersom hon inte stödjer den ”ett Kina-politik” som Peking ser som grundstenen för kontakterna.

Feminister stöttar

Valet har följts noga av feministiska aktivister i Kina, där kvinnor haft mycket svårare att få plats i politiken.

– När det gäller politisk delaktighet för kvinnor i den kinesiska världen har hon satt ett exempel och är en förebild, säger aktivisten Zeng Jinyan, som i fjol greps av kinesiska myndigheter, enligt Reuters.

Också många hbtq-aktivister stöttar Tsai Ing-Wen, eftersom hon uttalat sig positivt om lagförslag om samkönade äktenskap.

Hyllar demokratin i Taiwan

I sitt segertal säger Tsai Ing-Wen att hennes valseger är ett bevis på hur integrerad demokratin har blivit i Taiwan.

– Valresultatet visar att det taiwanesiska folket önskar en regering som ”ståndaktigt kan skydda denna nations suveränitet”, säger Tsai Ing-Wen.

Den historiska valsegraren säger också att hon kommer att korrigera de politiska misstag som skett i det förflutna, men varnar samtidigt;

– De utmaningar som Taiwan står inför kommer inte att försvinna på en dag.

Nu har Tsai Ing-Wen mycket arbete framför sig, för att få fart på ekonomin och få de unga i sysselsättning, samt försöka hålla goda relationer med både Kina och resten av världen.

Många sätt historiskt

Efter årets på många sätt historiska val är pressen på att hon ska lyckas kanske större än tidigare.

Nu finns inte bara regeringspartiet och oppositionen utan 18 partier deltog i valet, däribland ”Den tredje fronten”, en rad partier som står redo att kritisera båda sidor och möjligen plocka hem fler röster nästa val också från dagens solklara valvinnare Demokratiska progressiva partiet(DPP).

Fakta: Kandidaterna i presidentvalet

  • 59-åriga Tsai Ing-Wen från Demokratiska partiet (DPP) leder opinionsmätningarna stort. Hon är jurist med examen från Cornell University och från London School of Economics. Hon säger sig ha blivit inspirerad av den tidigare brittiska premiärministern Margaret Thatcher. Tsai Ing-Wen blev vice premiärminister 2006 och leder DPP sedan 2008.
  • 54-årige Eric Chu, borgmästare i huvudstaden Taipei, kandiderar för nationalistpartiet Kuomintang (KMT). Han är före detta professor i bokföring med examen från New York University och han föddes i en familj med starka KMT-band. Chu inledde sin politiska karriär 1999 efter att ha blivit parlamentsledamot. Han leder KMT sedan 2015.
  • Den 72-årige veteranen James Soong försöker bli president för fjärde gången och väntas stjäla en del röster från KMT, hans tidigare parti. Soongs part Folket först (PFP) har bara tre av de 113 mandaten i parlamentet. Han försökte första gången bli president 2000, då som oberoende efter att ha förlorat kampen om att bli KMT:s kandidat och bildade PFP samma år.

Källa: AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Taiwan

Mer i ämnet