Tre personer omkom när en mataffär sattes i brand under kravallerna i Chiles huvudstad Santiago. Foto: Rodrigo Garrido, TT/Reuters

Kravallerna fortsätter i Chile – trots att regeringen backar

Uppdaterad
Publicerad

Minst tre människor har omkommit i samband med kravallerna i Chiles huvudstad Santiago, som nu rasat i över en vecka. Trots att regeringen dragit tillbaka förslaget om höjda biljettpriser i kollektivtrafiken fortsätter protesterna.

Tre människor har omkommit i en brand i en mataffär i södra Santiago i samband med kollektivtrafikprotesterna i den chilenska huvudstaden, uppger flera nyhetsbyråer.

– Två dog i branden och den tredje fördes till sjukhus i kritiskt tillstånd och avled senare, säger borgmästaren Karla Rubilar.

Uppdämt missnöje

Dödsfallen inträffade tidigt på söndagsmorgonen, lokal tid, efter ännu en natt av sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Enligt myndigheterna hade branden anlagts av demonstranterna.

Oroligheterna utlöstes av höjda biljettpriser i kollektivtrafiken. Nära hälften av Santiagos sex miljoner invånare personer reser dagligen med tunnelbanan och höjningen på motsvarande knappt 50 öre per resa i rusningstrafik skulle enligt kritiker slå hårt mot den fattigare delen av befolkningen. Bakom protesterna finns också ett uppdämt missnöje hos landets befolkning över hur levnadsomkostnader, sjukvård, utbildning blivit allt dyrare.

Protesterna inleddes med studentdemonstrationer för två veckor sedan. Anlagda bränder, blockerad gatutrafik och kravaller har följt. Polisen  har gått hårdhänt fram med gummikulor, tårgas och vattenkanoner. De har även backats upp av militär med pansarfordon.

Utegångsförbud

Enligt officiella rapporter har 156 poliser och 11 civila skadats under protesterna mot prishöjningen i kollektivtrafiken. Polisen ska även ha gripit över 300 människor, enligt AP.

Chiles president Sebastián Piñera utfärdade i fredags undantagstillstånd i Santiago, och när mörkret föll på lördagen meddelade militären utegångsförbud i delar av staden. Dessutom förblir tunnelbanan stängd över hela helgen.

Men man backar från beslutet om prishöjningar:

– Jag har med ödmjukhet hört mina landsmäns röst, sade president Sebastián Piñera i ett TV-sänt tal, enligt nyhetsbyrån AP.

Polis vid en av tunnelbanespärrarna i Chiles huvudstad Santiago. Foto: Esteban Felix/TT

Även i Valparaíso och Concepción har studenter gått ut på gatorna i protest mot regeringens ekonomiska politik, rapporterar nyhetsbyrån EFE, och även i dessa städer har undantagstillstånd införts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.