Jonas Sjöstedt står i en korridor med mjukt ljus och moderna inredningsdetaljer. Han bär en mörk kavaj och en blå skjorta, samt en liten namnskylt på bröstet. I bakgrunden syns en del av en större miljö med växter och en mjukt rundad väggdesign i varma färger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Sjöstedt efter utfrågning av Jessika Roswall. Foto: SVT

Kritiken mot Jessika Roswall – får vänta på klartecken som ny EU-kommissionär för miljön

Uppdaterad
Publicerad

Jessika Roswall väntar fortfarande på besked om hon godkänns som EU:s miljökommissionär. Enligt SVT:s källor pågår en politisk byteshandel i EU-parlamentet – där Roswalls godkännande knyts ihop med Belgiens kandidat.

Sveriges förra EU-minister Jessika Roswall har nominerats som ansvarig för miljö och vattenresiliens i ordförande Ursula von der Leyens tillträdande nya EU-kommission.

Det innebär att stå upp för flera EU-lagar som Sveriges regering varit minst sagt skeptisk till genom åren. Men det lovar hon att göra.

Hon lovar att se till att EU:s ”gröna deal” också blir en bra ”deal” för företagandet, utlovar en uppdaterad kemikalielagstiftning nästa år och ett försök att förbjuda ”evighetskemikalierna” PFAS i konsumentprodukter.

– Mitt budskap är klart: det finns ingen uppgift som är viktigare än att leverera tydliga resultat som skyddar naturen och klimatet, skapar verkliga fördelar för våra medborgare och ger riktiga ekonomiska möjligheter för vår industri, säger Roswall.

Byteshandel mellan grupperna

Jessika Roswall grillades i parlamentet under tisdagen men är ännu inte godkänd. De andra som frågades ut blev godkända samma dag.

– Enligt mina källor i Europaparlamentet utspelar sig vad som kan kallas ett politiskt gisslandrama. Byteshandel mellan grupperna. Där klartecken för Roswall kopplas ihop med att samtidigt den liberala belgiska kandidaten Hadja Lahbib också godkänns, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick som är på plats i Bryssel.

Den tidigare programledaren Hadja Lahbib är nominerad av Belgien som kommissionär för ”krishantering och jämställdhet”. Enligt sajten Politico imponerade Lahbib under utfrågningen och förutsågs få ett snabbt godkännande.

Kritiserad för vaga svar

Jessika Roswall däremot beskrevs som en ”besvikelse” under utfrågningen och fick ta emot stark kritik för vad som ansågs vara alltför vaga och ofullständiga svar.

Endast kristdemokratiskt konservativa EPP, där M och KD ingår, samt SD:s partigrupp ECR ville säga ja direkt till Roswall. Ytterhögern och vänstern ville rösta ned henne, medan framför allt den socialdemokratiska partigruppen S&D ville ha mer tid att fundera.

Ledarna för partigrupperna i parlamentets miljöutskott förhandlar nu om Roswall ska få grönt ljus eller om hon behöver besvara ytterligare skriftliga frågor.

Fakta: Så tillträder kommissionen

EU-kommissionen består av en ledamot från varje medlemsland. Alla har nominerats av sina medlemsländer, även om det är ordföranden Ursula von der Leyen som bestämt vilka olika uppdrag de ska få.

Den här veckan och nästa tisdag utsätts de nominerade för tre timmar långa förhör av olika utskott i EU-parlamentet. För att godkännas krävs inledningsvis stöd från två tredjedelar av ledamöterna. Annars kan det bli aktuellt med krav på ytterligare skriftliga svar eller extraförhör. I värsta fall kan ett medlemsland tvingas nominera en ny kandidat.

När alla utskott sedan sagt ja hålls en sista formell omröstning i hela EU-parlamentet innan den nya kommissionen kan tillträda, tidigast från den 1 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.