Sveriges förra EU-minister har nominerats som ansvarig för miljö och vattenresiliens i ordförande Ursula von der Leyens tillträdande nya EU-kommission.
Det innebär att stå upp för flera EU-lagar som Sveriges regering varit minst sagt skeptisk till genom åren. Men det lovar hon att göra.
– Jag är här för att få godkänt som kommissionär, inte ambassadör för Sverige, bedyrar hon under tisdagskvällens utfrågning i EU-parlamentets miljöutskott.
– Om jag godkänns kommer jag att hålla kursen. Jag vill göra verkliga framsteg med er för att skydda den biologiska mångfalden och implementera naturrestaureringslagen, säger Roswall.
"Vag och fluffig"
Hon lovar att se till att EU:s "gröna deal" också blir en bra "deal" för företagandet, utlovar en uppdaterad kemikalielagstiftning nästa år och ett försök att förbjuda "evighetskemikalierna" PFAS i konsumentprodukter.
– Mitt budskap är klart: det finns ingen uppgift som är viktigare än att leverera tydliga resultat som skyddar naturen och klimatet, skapar verkliga fördelar för våra medborgare och ger riktiga ekonomiska möjligheter för vår industri, säger Roswall.
Under kvällen väntar nästan tre timmar av skarpa frågor från miljöutskottet. Mycket hänger på hur klara besked hon kan ge.
– Orosmolnen är framför allt att hon varit för vag och fluffig och inte tillräckligt övertygande i de förmöten hon haft, säger Emma Wiesner (C), som är en av sex svenska ledamöter i miljöutskottet.
"Arbetshäst"
För att godkännas direkt behöver Roswall få stöd från två tredjedelar av ledamöterna. Oddsen för det är trots allt goda, med tanke på att även SD:s partigrupp ECR väntas ge tummen upp.
Partikollegan Tomas Tobé (M) varnar för att utfrågningen blir tuff. Men han är säker på att Roswall kommer att göra ett bra jobb – och jämför med hennes avgående företrädare som svensk EU-kommissionär.
– Hon är en politiker som jobbar stenhårt. Påminner om Ylva Johansson på det sättet: en riktig arbetshäst, säger Tobé.
Beslut om Roswall dröjer – ingen majoritet ännu. Mötet återupptas på onsdag klockan 14:30. Utskottet har 24 timmar på sig att fatta beslut. Alla partigrupper utom EPP och ECR röstade för att skjuta upp beslutet, erfar SVT.
Fakta: Så tillträder kommissionen
EU-kommissionen består av en ledamot från varje medlemsland. Alla har nominerats av sina medlemsländer, även om det är ordföranden Ursula von der Leyen som bestämt vilka olika uppdrag de ska få.
Den här veckan och nästa tisdag utsätts de nominerade för tre timmar långa förhör av olika utskott i EU-parlamentet. För att godkännas krävs inledningsvis stöd från två tredjedelar av ledamöterna. Annars kan det bli aktuellt med krav på ytterligare skriftliga svar eller extraförhör. I värsta fall kan ett medlemsland tvingas nominera en ny kandidat.
När alla utskott sedan sagt ja hålls en sista formell omröstning i hela EU-parlamentet innan den nya kommissionen kan tillträda, tidigast från den 1 december.