Eftersom vadslagningen sker via datorer menar åklagaren att matchfixning inte kan vara ett bedrägeri då ingen fysisk person luras.

Inget brott att rigga fotbollsmatcher

Uppdaterad
Publicerad

Att göra upp en fotbollsmatch i förväg och sedan satsa pengar och vinna miljonbelopp är inte olagligt i Sverige. Enligt åklagare som utrett så kallad matchfixning kan det inte räknas som bedrägeri. Svenska matchfixare har därför kunnat vinna miljoner på uppgjorda matcher – utan att polisen kunnat ingripa, avslöjar Uppdrag granskning.

För att det ska vara bedrägeri måste en fysisk person bli lurad. Eftersom vadslagning och betting inom fotbollen sker via datorer, finns det i lagens strikta mening ingen fysisk person som blir lurad, enligt Johan Lindmark, kammaråklagare på korruptionsenheten.

Men bedrägeri är väl att lura någon?

Matchfixning

– Ja.

Här lurar man väl spelbolaget, publiken, sin klubb?

– Definitivt. Men den som i så fall är lurad för bedrägeriet i den straffrättsliga bemärkelsen är ju spelbolagen, som är de som formellt sett är målsägare. Men i det här fallet gör jag bedömningen att de inte är målsägare och det är inget bedrägeri, säger Johan Lindmark.

Ifrågasatt bedömning

Åklagarens enda möjlighet att komma åt uppgjorda matcher blir istället att hitta bevis för att någon blivit hotad eller tagit emot muta. Men om den uppgjorda matchen arrangerats i samförstånd kan inte åklagare och polis komma åt det.

På det statliga spelbolaget, Svenska Spel, räknar man med att förlora miljonbelopp på uppgjorda matcher och ifrågasätter åklagarens bedömning.

– Jag tycker att det låter jättemärkligt. För Svenska Spels del så är det ganska uppenbart att om man manipulerar matcher och spelar hos oss är det ett bedrägeri mot oss. Vi kan inte se det på något annat sätt, säger Jan Svensson, ansvarig för tillsyn på Svenska Spel.

Polisutredningar läggs ner

I ett 20-tal polisutredningar om matchfixning, kan polisen se hur misstänkta matchfixare har haft kontakter med fotbollsspelare och domare före matcher. Dessutom har polisen uppgifter på att dessa matchfixare även satsar stora summor på spel i olika spelbolag. Ändå lägger åklagaren ned utredning efter utredning, eftersom det inte går att bevisa att någon blivit hotad eller mutad.

– Vi har gjort sju anmälningar där vi är stensäkra på att det inte har gått rätt till. Om det öser in insatser, då är det ju avvikande för oss. Då tittar vår övervakning på vilka som har spelat, var man har spelat, när man har spelat och så vidare. När vi definitivt inte kan hitta någon rimlig förklaring till det här, utan allt pekar åt fel håll, då polisanmäler vi, säger Jan Svensson på Svenska Spel.

Den hemska konsekvensen

Åklagarmyndighetens tolkning av lagen innebär i förlängningen att om några spelare i en klubb bestämmer sig för att påverka ett matchresultat i samförstånd, och satsar pengar på detta och vinner, kan varken åklagaren eller polis göra någonting för att komma åt det.

– Ja, det är den hemska konsekvensen av min bedömning, säger kammaråklagare Johan Lindmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet