• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

De länder som träffades i Wien var Iran, Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och Tyskland. Foto: Meghdad Madadi/Ap/TT

Inget genombrott vid möte om Iranavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Länderna som försöker rädda det döende internationella kärnenergiavtalet med Iran har träffats i Wien — men Iran är pessimistiskt efteråt.

Medan mörka moln tornar upp sig i konflikten mellan USA och Iran träffades företrädare för de länderna som ännu håller fast vid kärnenergiavtalet från 2015 i Wien.

USA lämnade avtalet i fjol och har återinfört ekonomiska sanktioner mot Iran. Teheran anser att de europeiska länderna bör göra mer för att rädda avtalet och har i sin tur nyligen meddelat att landet är på väg att anrika mer än de 300 kilo uran som avtalet tillåter.

Europeiska länder har manat Teheran att fortsätta följa avtalet (JCPOA), som gav utländsk insyn för att säkra att Iran inte utvecklar kärnvapen i utbyte mot slopade sanktioner.

De länder som träffades i Wien var Iran, Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och Tyskland.

Abbas Araqchi säger alltså att mötet inte kom fram till något genombrott.

– Jag kommer att rapportera tillbaka till Teheran och det slutliga beslutet blir upp till Teheran att ta, säger han.

”Accepterar inte”

Ett av USA:s mål med sanktionerna och påtryckningarna mot andra länder är att minska den iranska oljeexporten till noll.

Men Kina slår fast att landet ska trotsa Washingtons önskemål och fortsätta att importera iransk olja.

– För oss är energisäkerhet viktigt och oljeimporten är viktig för Kinas energisäkerhet och även för vårt folks försörjning, säger Fu Cong, chef för det kinesiska utrikesdepartementets avdelning för internationell vapenkontroll.

– Vi accepterar inte denna så kallade nollpolitik från USA, fortsätter han.

Hans uttalande kommer dagen innan Kinas president Xi Jinping ska träffa USA:s president Donald Trump i samband med G20-mötet i Japan för att bland annat prata om handelsbråket mellan länderna.

Klagat i säkerhetsrådet

Iran har också lämnat in ett formellt klagomål mot USA till FN:s säkerhetsråd om att iranskt luftrum kränktes när en amerikansk drönare sköts ned i förra veckan, rapporterar den halvofficiella nyhetsbyrån Tasnim.

– Klagomålet slår fast att Teheran förbehåller sig rätten att svara bestämt om USA upprepar överträdelsen, säger Gholamhossein Dehghani, Irans biträdande utrikesminister enligt Tasnim.

USA har sagt att drönaren var i internationellt luftrum när den sköts ned medan Teheran har fortsatt hävda motsatsen.

Nedskjutningen var nära att utlösa en amerikansk militär attack mot Iran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.