Beskedet om Instagrams förändrade regler kommer efter ett möte mellan den brittiske hälsoministern Matt Hancock och flera chefer på sociala medier-företag om att vidta åtgärder för att säkerställa den psykiska hälsan hos de barn och unga som använder plattformarna.
– Instagram befinner sig inte där vi borde vara när det gäller självskadebeteende och självmord. Vi kommer nu att agera och ta bort alla bilder så fort som det är möjligt, säger bolagets chef Adam Mosseri till BBC.
Tragiskt självmord
2017 hittades en brittisk tonårsflicka död i sitt rum efter att hon hade begått självmord. Av hennes Instagramprofil framgick det att hon hade följt konton som fokuserade på depression och självmord.
– Det är glädjande att se att det nu tas avgörande steg för att försöka skydda barn från stötande material på Instagram, säger flickans pappa Ian Russell.
Detta innebär nya policyn
Instagram, som ägs av Facebook, har aldrig tillåtit inlägg som uppmuntrar till självmord eller att skada sig själv. Den nya policyn innebär att det nu inte heller kommer att vara möjligt att söka på material som rör självskadebeteende, exempelvis läkta sår.
– Det enda vi kommer att tillåta nu är till exempel en bild av ett ärr, med texten ”Jag är ren sedan 30 dagar”, det tycker vi är ett viktigt sätt att berätta sin historia, avslutar Mosseri.
Hit kan du vända dig
Om du mår dåligt och tänker att du inte orkar leva eller har tankar på att ta ditt liv, då ska du inte hålla det för dig själv utan prata med någon. Ring till exempel något av numren nedan. Du kan vara helt anonym. Även du som är anhörig kan ringa.
Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!
Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.
Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.
Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.
Jourhavande präst nås via 112.
Kollegahjälpen om du som lastbilsförare blivit utsatt i ditt arbete. Nås på telefon 020-59 60 00.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.
Det finns också exempelvis chatjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.