Hör 20-åriga Alma Stoors reflektioner kring Instagrams nya funktion. Foto: SVT/Storyblocks

Unga ska varnas när de är för länge på Instagram

Uppdaterad
Publicerad

Facebook är på väg att lansera funktioner som ska skydda unga från skadligt innehåll. Det säger Facebook-chefen Nick Clegg i CNN-programmet State of the union. Unga ska också varnas för att tillbringa för mycket tid på Instagram.

– Jag tror inte att det kommer ge några negativa effekter, men jag tror inte att det löser några problem i ett stort sammanhang, säger 20-åriga Alma Stoor.

Nick Clegg berättar att en ny funktion ska “knuffa” unga bort från destruktivt innehåll. 

– Vi ska lansera något som jag tror kommer göra en anmärkningsvärd skillnad. När våra system märker att en tonåring tittar på samma innehåll upprepade gånger, och det innehållet inte bedöms vara bra för deras välmående, så kommer vi att försöka knuffa dem till annat innehåll, säger Clegg i CNN:s State of the union.

Dessutom ska unga uppmanas att inte tillbringa allt för lång tid på just Instagram. 

– Vi lanserar vad vi kallar ”ta en paus”, där vi kommer uppmana unga att helt enkelt pausa från att använda Instagram, säger Clegg.

”Kan ge perspektiv”

20-åriga Alma Stoor från Karlskoga har egna erfarenheter av psykisk ohälsa. Hon tror att funktionen kan vara ett bra sätt att få unga att börja prata mer öppet om sitt mående och hur man påverkas av sociala medier.

– Det kan nog göra att man får lite perspektiv. Jag tror vi påverkas både medvetet och omedvetet, säger hon.

Visselblåsare har varnat

Beskedet från Facebook kommer mindre än en vecka efter att en före detta anställd, Frances Haugen, larmat om att företaget inte klarar av att stävja hat och desinformation på sina plattformar. 

Haugen, som förra veckan frågades ut i senaten, menar att företagets ledarskikt vet hur man ska göra Facebook och Instagram mer säkra men att de prioriterar sina ”astronomiska vinster”. 

Haugen har även vittnat om hur Facebook försöker locka unga att fortsätta skrolla på plattformarna för att kunna nå dem med mer reklam. Facebooks vd Mark Zuckerberg säger att han inte känner igen den bild som målas av företaget.

”Om vi inte brydde oss om att bekämpa skadligt innehåll, varför skulle vi då anställa så många fler människor som ägnar sig åt detta än något annat företag i vårt fält”, skrev Mark Zuckerberg i ett inlägg på sitt eget Facebookkonto.

Facebook har ännu inte släppt några detaljer om hur de nya funktionerna ska utformas eller när de lanseras. 

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

  • Vårdguiden, 1177.
  • Jourhavande medmänniska, 08-702 16 80. Alla dagar kl 21–06. Chatt söndagar kl 21-24.
  • Jourhavande präst – ring 112 och fråga efter jourhavande präst. Chatt sön–tors kl 20–24.
  • Självmordslinjen – finns tillgänglig via chatt och telefon 90101 för den som har tankar på att ta sitt liv, eller för den som har frågor om närstående som har tankar på att ta sitt liv. Alla dagar 06-24.
  • Föräldralinjen, för den som är orolig för sitt barn, eller ett barn i sin närhet. 020-85 20 00, öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00.
  • Äldrelinjen, för den över 60 som mår psykiskt dåligt. Även öppen för anhöriga eller den som känner sig ensam. Vardagar mellan 10.00–15.00, 020-22 22 33.
  • Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60 alla dagar klockan 13.00-22.00. OBS! Hjälplinjen stänger den 31 december 2019.
  • Bris För den som är under 18 år går det att ringa till, eller chatta med Bris och prata med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och de har öppet varje dag dygnet runt.

Källa: Mind.se/TT/Bris

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.