Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skrikande barn flyr raketattackerna i Kiev. Foto: Twitter

Intensiva raketattacker mot Kiev – för 16 gången i maj

Uppdaterad
Publicerad

Två vågor av ryska raketer och drönare har regnat över Kiev under måndagsdygnet. Huvudstadsborna uppmanades söka skydd under dagen medan luftvärnet arbetade – för 16 gången den här månaden.

Efter midnatt, för andra natten i rad, hördes höga explosioner och flyglarm i den ukrainska huvudstaden sedan den ryska militären gått till angrepp med kryssningsrobotar och iransktillverkade Shaheddrönare.

De flesta ska ha skjutits ner av det ukrainska luftförsvaret, totalt 37 robotar och 29 drönare, enligt dem. Endast ett fåtal byggnader skadades av nedfallet skrot och ingen människa skadades fysiskt.

Kriget i Ukraina

Attackerade igen

Vid 10-tiden på dagen ljöd flyglarmen igen, inte bara i Kiev utan i Ukrainas centrala, västra, östra och norra regioner.

Explosioner hördes i huvudstaden och än en gång föll bråte ner från himlen när 11 ryska robotar sköts ner. Det var den 16 gången den här månaden som Kiev attackeras av ryssarna.

Enligt stadens borgmästare, som i samband med flyglarmen uppmanade invånarna att ta sig till skyddsrummen, ska en person ha skadats.

Ilska efter luftvärnsbilder

Andrij Jermak, stabschef för det ukrainska presidentkansliet, är en av flera myndighetsaktörer som under dagen reagerade mot att bilder av det ukrainska luftvärnet delats i sociala medier.

”Ansvarslösheten hos vissa som för siffrornas skull publicerar bilder och filmer av luftvärnsoperationer är överraskande”, skriver han på Telegram.

”Dessa handlingar är skadliga. De utgör ett hot mot försvarskapaciteten.”

Enligt Ukrainas militär ska man inte dela bilder av luftvärnssystem eller när de används för att skjuta ner fientliga projektiler. Detta då materialet kan användas av ryssarna på flera olika sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet