Iran avråder Turkiet från att gå in i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets militär står redo att gå in i nordöstra Syrien efter förvirrande signaler från USA om hur landet ställer sig till en turkisk insats. ”Håll er undan”, uppmanar Iran. Ryssland säger att man inte var informerad om USA:s planer på att dra tillbaka sina trupper.

Det turkiska utrikesdepartementet har tidigare meddelat att alla militära insatser är klara för en eventuell insats i Syrien. När den kan inträffa är oklart.

Irans utrikesminister Javad Zarif har i ett telefonsamtal med sin turkiske motpart Mevlüt Cavusoglu dock klargjort att Iran motsätter sig en turkisk militärinsats. Landet varnar för att en militärinsats inte skulle ge en förbättrad säkerhetssituation för Turkiet. Den skulle leda till stor materiell förstörelse och mänskligt lidande, varnar Iran.

I september höll Iran, Turkiet och Ryssland senaste ett gemensamt möte om situationen i Syrien. Länderna har delvis olika intressen i landet. Iran och Ryssland har länge backat upp den syriske presidenten Bashar al-Assad, medan Turkiet gett stöd till vissa rebellgrupper.

Efter USA:s plötsliga beslut i måndags att dra tillbaka amerikanska trupper från norra Syrien sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att en militärinsats kan inledas närsomhelst. Trump beskrev detsom en del i en strategi att dra sig ur alla konflikter som inte direkt gynnar amerikanska intressen. Trump varnade även Turkiet för att gå för långt. I så fall kommer han ”helt och hållet förstöra och utplåna den turkiska ekonomin”.

Ryssland inte informerade

Kremls talesperson Dmitry Peskov sa på tisdagen att Ryssland inte hade informerats i förväg av USA eller Turkiet om några överenskommelser om att dra tillbaka amerikanska trupper från nordöstra Syrien, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Kremls talesperson Dmitry Peskov. Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Peskov sa också att det återstår att se hur många amerikanska trupper som skulle dras tillbaka. Andra detaljer var också oklara.

– Vi följer situationen noga, sa han.

Kriget i Syrien

  • I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig.
  • Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av sina egenintressen. När Ryssland gick in militärt i Syrien 2015 vände det kriget till Bashar al-Assads fördel.
  • Sedan kriget bröt ut har miljontals människor tvingats lämna sina hem. Många har behövt fly mer än en gång och över 370 000 människor har dödats. Otaliga försök att sätta stopp för konflikten har misslyckats.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.