Irans statligt kontrollerade videotjänst Iran Press uppger att militärövningen är den första i sitt slag mellan de tre länderna sedan revolutionen 1979.
Övningen inleddes på fredagen och kommer att pågå i fyra dagar. Det är dock oklart exakt var övningen kommer att genomföras, samt exakt hur många och vilka fartyg som kommer att delta från de tre länderna.
Enligt Irans vice marinchef Gholamreza Tahani genomförs övningen i ett 17 000 kvadratkilometer stor område i norra Indiska oceanen. Hans chef, konteramiralen Hossein Khanzadi, har tidigare sagt att fartygen utgår ifrån Irans hamnstad Chahbahar i Omanbukten nära Pakistans gräns, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Omanbukten är en strategiskt viktig farled eftersom den ligger i direkt anslutning till Hormuzsundet, där en femtedel av världens olja passerar ut från Persiska viken.
– Meddelandet om denna övning är fred, vänskap och varaktig säkerhet genom samarbete och enhet ... och dess resultat kommer att visa att Iran inte kan isoleras, sa amiralen Gholamreza Tahani, i statlig tv, enligt brittiska nyhetsbyrån Reuters.
Det finns på fredagen inga exakta uppgifter om iranska, ryska eller kinesiska ubåtar deltar i övningen. Iran har en stark marin med sammanlagt 21 ubåtar.
Östersjömarinen deltar
Den ryska statligt kontrollerade nyhetsbyrån Tass uppger på fredagen att marinövningen kommer att genomföras i Omanbukten och att en grupp ryska militärfartyg deltar, bland annat tre fartyg från ryska Östersjömarinen – robotfregatten Yaroslav Mudry och två underhållsfartyg.
Enligt Tass gjordes överenskommelsen om den trilaterala militärövningen i somras på ryska Östersjömarinens årliga parad i Sankt Petersburg. Ryssland uppger att man ska bland annat öva på att frita fartyg som kapas av pirater.
Talespersonen för Kinas försvarsdepartement har sagt att Kina kommer att delta med robotjagaren Xining och att övningen är ett normalt utbyte mellan de tre ländernas försvarsmakter.
– Det är inte nödvändigtvis kopplat till den regionala situationen, sa kinesiska försvarsministeriets talesman, uppger Reuters.
Ökad spänning
Spänningarna mellan Iran och USA har ökat kraftigt sedan USA:s president Donald Trump år 2018 uppgav att USA lämnade det internationella kärnenergiavtalet som slöts med Iran år 2015.
Sommaren 2019 beslagtog Iran flera europeiska oljetankfartyg, bland annat det svenskägda Stena Impero. Det har även förekommit krigshandlingar mellan USA och Iran då båda länderna uppgav att de ska ha oskadliggjort varandras militär drönare.
Då uppgav även USA:s marin att de utökat sin militära närvaro i ormådet.