Marinövningen utgår ifrån hamnen Chahbahar nära Pakistans gräns, enligt iranska uppgifter. Foto: SVT Design

SR:s utrikesreporter: ”Tre auktoritära icke-demokratiska länder samarbetar”

Uppdaterad
Publicerad

Irans hittills första militära marinövning med Kina och Ryssland är främst en styrkemanifestation av Iran i ett viktigt strategiskt område.

– Vi kan se att de här tre länderna är auktoritära, icke demokratiska och diktatoriska länder som samarbetar, säger Maria Persson Löfgren till SVT:s Morgonstudion.

Den marina militärövningen som de tre länderna genomför tillsammans sker i ett viktigt strategiskt område. Den pågår i fyra dagar från och med fredagen.

I Hormuzsundet som ligger nära övningsområdet fraktas en femtedel av världens olja ut, säger Sveriges Radios utrikesreporter Maria Persson Löfgren till SVT:s Morgonstudion på fredagen.

– Iran är väldigt intresserat av att ha kontroll över det här området. Iran fraktar också olja. Framför allt är det en styrkemanifestation av Iran, säger Persson Löfgren och fortsätter:

– Vi kan se att de här tre länderna är auktoritära, icke demokratiska och diktatoriska länder som samarbetar, säger hon.

Marinövningen utgår ifrån hamnen Chahbahar nära Pakistans gräns, enligt iranska uppgifter. Foto: SVT Design

Enligt Niklas Granholm, forskningsledare och säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), ger ofta marinövningar en fingervisning om att det säkerhetspolitiska landskapet ritas om.

– Om man tittar på de här marina dispositionerna och samverkan så är det ofta en ganska bra illustration hur strategiska relationer utvecklas. Det kinesiska och ryska samarbetet det har man sett tidigare både i Östersjön och i Stilla havet. Det som är nytt är samarbetet med Iran, säger han.

Niklas Granholm, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) Foto: SVT

Det nya samarbetet mellan Iran, Kina och Rysslands mariner utmanar USA, menar han. Ända sedan kalla kriget har USA tillämpat vad man anser vara sin rätt till fri genomfart i andra länders territorialvatten.

– Den övergripande bilden är ju att USA:s marin har stått som garant för sin policy om fri navigation ”Freedom of Navigation” globalt sedan slutet av andra världskriget. Denna roll utmanas nu av olika konstellationer, säger Niklas Granholm.

Han betonar att utvecklingen kan ha stor betydelse för Sverige på grund av höga volymer av import och export.

– Den här marinstrategiska utvecklingen som vi ser är central för Sverige att hålla reda på eftersom vi är ett starkt import- och exportberoende land.

Nu återstår det att se om, och i så fall hur, USA kommer att reagera, säger Granholm.

– Det återstår att se. Det har inte kommit något officiellt om det, säger han.

Enligt tidigare uppgifter kommer en konstellation av europeiska länder att sätta upp en ”sjöfartsskyddsoperation” i Persiska viken efter det senaste årets allvarliga händelser i området.

Den europeiska operationen blir sannolikt ledd av Frankrike, uppger Niklas Granholm. Danmark och Storbritannien har anslutit sig. Samtidigt har USA tänkt sätta upp en liknande operation parallellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.