USA:s president Donald Trump. Foto: TT (Arkivfoto)

Trump: USA drar sig ur Iranavtalet

Uppdaterad
Publicerad

USA kommer som väntat att dra sig ur kärnenergiavtalet med Iran. Det meddelade president Trump på en presskonferens under tisdagskvällen.

– Överenskommelsen borde aldrig ha gjorts, sa Trump.

USA vill ha en riktig, och hållbar, lösning på Irans kärnvapenhot, meddelade president Donald Trump under presskonferensen.

– Den här överenskommelsen är katastrofal och borde aldrig ha gjorts. Den medförde inte fred och kommer aldrig att göra det, sa han.

Irans atomenergiprogram

Trump inledde sitt tal med att bland annat hävda att Iran är en terrorregim som stödjer terrororganisationer som Hizbollah, Hamas, talibanerna och al-Qaida. De har under åren ”bombat amerikanska ambassader” och ”mördat hundratals amerikaner”, sa han.

– Om jag skulle låta detta avtal fortlöpa skulle det snart inledas en kärnvapenkapprustning i Mellanöstern, påstod Trump.

”Kraftfulla sanktioner möjliga”

Trump säger att USA kommer att återinföra sanktionerna mot Iran, och utöver det införa de mest kraftfulla sanktioner mot Iran som är möjliga. Även andra länder som stöder Iran kan komma att drabbas av sanktioner.

– Avtalet har misslyckats att hindra Irans kärnvapenambitioner, sa Trump.

Han nämner också Irans närvaro i Syrien och stöd till Huthirebellerna i Jemen som ett hot som bör bemötas.

Ett sätt för Trump att vinna poäng

Enligt Carina Bergfeldt, SVT:s USA-korrespondent, kan dagens beslut även vara ett sätt för Trump att vinna poäng hos både amerikaner som ogillar Iran och hos republikaner som är måna om att stötta landets allierade Israel.

– Iran är väldigt impopulärt i USA. Enligt den senaste gallupundersökning har 79 procent av tillfrågade amerikaner en negativ bild av Iran. Mer än var fjärde säger att Iran är USA:s största fiende. Även själva kärnvapenavtalet är inte populärt i dag och var det inte heller när det skrevs 2015, säger Carina Bergfeldt.

Rohani: ”USA har aldrig fullföljt avtalet”

Efter att beskedet kom sa Irans president Hassan Rohani i ett tv-sänt tal att detta är en historisk erfarenhet för Iran och att USA aldrig har fullföljt sin del av avtalet. Han sa även att det nu finns lite tid till att fortsätta förhandla med övriga länder i avtalet, samtidigt som han varnade för att Iran de kommande veckorna skulle kunna börja anrika mer uran än någonsin, rapporterar Reuters.

Israels president Benjamin Netanyahu hyllar däremot Trumps besked som ”modigt” och att han fullt ut stöder beslutet. Även USA:s allierade och Irans ärkefiende Saudiarabien stöder Trumps beslut.

Fler vill hålla liv i överenskommelsen

President Emmanuel Macron säger att Frankrike – liksom Tyskland och Storbritannien – beklagar USA:s beslut att lämna kärnenergiavtalet.

Strax efter det att Trump meddelat att USA lämnar kärnenergiavtalet med Iran gick Macron ut med att Frankrike kommer att arbeta för ett bredare avtal med Iran.

”Vi kommer att arbeta tillsammans för ett bredare ramverk som omfattar aktiviteter inom kärnenergi, perioden efter 2025, robotprogram och stabilitet i Mellanöstern, särskilt i Syrien, Jemen och Irak”, twittrar Macron.

Frankrike har tidigare, tillsammans med övriga parter i avtalet, Kina och Ryssland, sagt att de tänker försöka hålla liv i överenskommelsen även om USA lämnar den.

Iranavtalet

Iranavtalet, Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), är ett avtal mellan Iran och en grupp länder bestående av de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (USA, Ryssland, Kina, Frankrike, Storbritannien) och Tyskland, samt EU. Det undertecknades i Wien 14 juli 2015 och syftar till att öka insynen i Irans kärnenergiprogram och förhindra landet att utveckla kärnvapen.

Avtalet innebar sanktionslättnader för regimen i Teheran i utbyte mot att landet reglerar sin utveckling av kärnenergiteknik. Var 90:e dag måste USA:s president försäkra kongressen om att Iran lever upp till sin del av avtalet – för att det ska fortsätta gälla.

Redan som presidentkandidat kallade Trump avtalet för det för ”det värsta” som någonsin skapats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Irans atomenergiprogram

Mer i ämnet