viralt klipp om Isfahan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mannen med klockan”-klippet har bland annat spridits av konton som påstår sig vara kopplade till det iranska revolutionsgardet. Men vad vet vi om det? Se vår genomgång i videon. Foto: Faksimil/Google Earth

Iran: Israeliska drönare skadade inte atomanläggning i Isfahan

Uppdaterad
Publicerad
SVT Verifierar ·

Irans atomanläggning i Isfahan är intakt – det är budskapet i den video som iranska revolutionsgardet publicerat efter Israels drönarattack mot landet på fredagsmorgonen.

Se SVT:s genomgång av materialet i videon ovan.

Israels attack mot Iran under fredagsmorgonen beskrivs enligt mediekällor som begränsad.

Iran har bekräftat att militären skjutit ner drönare vid landets atomanläggningar i Isfahans och Tabriz. Alla kärnanläggningar i landet är dock oskadda enligt Iran och uppgiften bekräftas av internationella atomenergiorganet IAEA.

Irans atomenergiprogram

Under fredagen publicerade iranska revolutionsgardet en video med rubriken ”Isfahans atomanläggning är helt säker”. I videon uppger en man att flera explosioner hördes tidigt på morgonen.

Misstänkt urananrikning

Isfahan är en av flera platser där Iran misstänks anrika uran för att bygga en kärnvapenbomb. Iran har konstant förnekat att det är syftet och säger att atomenergiprogrammet är för civilt bruk.

Sedan tidigare finns en anrikningsanläggning i Isfahan som heter Natanz, desto nyare är anläggningen i stadsdelen Zerdenjan i den sydöstra delen av staden.

Irans uppgifter bekräftas av IAEA

I Isfahan finns, förutom kärnanläggningarna, flera för Iran viktiga militära anläggningar. Bland dem en stor flygbas samt fabriker där Iran tillverkar drönare och annan militär materiel.

Fredagens attack kommer sex dagar efter att Iran avfyrade drönare och robotar mot Israel. Källor säger till CNN att Israel står bakom dagens attack, men Israel har inte kommenterat händelsen. Enligt Iran sköts tre drönare ned.

Videoklippet från Isfahan har fått stor spridning i sociala medier. Klippet används som bevis för att någon attack mot anläggningen inte ägt rum, men vad vet vi om det?

SVT har tagit en närmare titt på materialet i klippet, se mer i videon ovan.

Så arbetar vi på SVT Verifierar

SVT Verifierar kombinerar traditionell journalistik med analys av bilder, digitala fotspår och öppna källor för att verifiera uppgifter som sprids och skildra viktiga nyhetshändelser på djupet. Läs mer om hur vi arbetar på SVT Nyheter.

Irans atomenergiprogram

Mer i ämnet