SVT:s reporter Stina Blomgren förklarar relationerna mellan stormakterna som avgör Mellanösterns öde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Båda stormakterna har sina respektive allierade”, säger Stina Blomgren, utrikesreporter och tidigare Mellanösternkorrespondent. Foto: AFP/AP/Reuters och SVT

Iran och Saudiarabien – stormakterna som kontrollerar Mellanösterns öde

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten i Mellanöstern är snårig och präglas av en rad olika intressen och grupperingar. I mitten finns två maktcentrum: det shiamuslimska Iran och det sunnimuslimska Saudiarabien.

De terrorstämplade organisationerna Hamas och Hizbollah ingår i det som Iran kallar ”motståndets axel”. De har tillsammans med huthirebellerna i Jemen beskrivits som den shiamuslimska regimens ”proxykrigare”.

På andra sidan står det sunnimuslimska styret i Saudiarabien.

Krig mellan Israel och Hamas

– Båda stormakterna har sina respektive allierade, säger Stina Blomgren, utrikesreporter och tidigare Mellanösternkorrespondent.

Vad grundar sig detta i? Och vilken roll spelar Israel och USA? Hör mer om grupperingarna och fiendskapet i regionen – videon ovan.

Vill du veta ännu mer om ”motståndsaxeln”? Se Utrikesbyrån: Irans proxykrigare på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet