De senaste veckorna har Iran och Israel attackerat varandra direkt med robotar och drönare, men Iran agerar också via ”ombud” som de själva kallar ”motståndsaxeln”.
Den består av ett antal grupperingar och milisgrupper i Jemen, Irak, Libanon och Gaza. Närmare bestämt Hamas, Islamiska Jihad, Hizbollah, Huthirörelsen och irakiska milisgrupper, samt den syriska regimen.
– Det finns mycket som förenar dem. De förenas i sitt förakt mot väst och USA i synnerhet, säger Daniel Brumberg, Irankännare vid Georgetown University i USA.
Vad är Irans största utmaning?
Utan ekonomiskt och militärt stöd från Iran skulle många av grupperingarna inte existera, menar han. Bitte Hammargren, Mellanösternexpert håller med.
– Hamas är beroende av stater som kan ge dem olika typer av understöd, säger hon i Utrikesbyrån.
Iran har partners som delar samma agenda, men de har också sina egna agendor, vilket är en utmaning för Iran.
– Iran måste ständigt försöka balansera sitt behov av att samarbeta med sina allierade och på samma gång se till att de håller sig inom gränserna för det jag kallar ”inget krig, ingen fred-strategin” som är kärnan i motståndsstrategin, säger Daniel Brumberg.
Syftet att göra livet svårt för fienden
För Irans del är det högsta målet att försvara den egna regimen.
– Syftet med motståndsstrategin är att göra livet svårt för potentiella fiender, Israel först och främst. Från deras synvinkel är Iran omringat av potentiella fiender.
Vill du veta mer om ”motståndsaxeln”? Se Utrikesbyrån: Irans proxykrigare på SVT Play.