Flera unga kvinnor från Sverige och övriga Europa har anslutit sig till jihadisterna i Syrien och Irak. Omkring tio procent av dem som gått över den turkiska gränsen för att ta sig till IS uppskattas vara kvinnor.
I en lång text som publicerats på nätet försöker kvinnliga IS-anhängare besvara frågor om livet för en kvinna som anslutit sig till IS. Texten riktar i sig första hand till kvinnor i Saudiarabien och gulfstaterna och är utgiven av en grupp som kallar sig Khansaa-brigaderna, rapporterar bland andra brittiska BBC.
Texten har nu översatts till engelska och lagts ut på nätet av den Londonbaserade anti-extremistiska tankesmedjan Quilliam.
Rimligt gifta sig vid nio
I den över 40 sidor långa texten står bland annat att det är rimligt (”legitimate”) att en nioårig flicka gifter sig.
– De flesta ”rena” flickor kommer att vara gifta när de är 16 eller 17 år, står det vidare.
Från och med den åldern ska kvinnan förbli dold för yttervärldens blickar och ”stödja kalifatet bakom stängda dörrar”. Kvinnor ska få utbildning, särskilt om islam. Men utbildningen ska bara pågå mellan de är sju och femton år.
”Djävulens verk”
Modebutiker och skönhetssalonger är djävulens verk, står det vidare i texten som publicerades den 23 januari men då inte uppmärksammades i någon större utsträckning.
BBC noterar att texten från Khansaa-brigaderna skiljer sig påtagligt från de ofta våldsamma rekryteringsfilmer som lagts ut av kvinnliga jihadister från Europa.
Här framhålls istället att kvinnans roll inte är att strida utan att stödja den manlige jihadisten i hemmet, bland annat genom att föda barn.
Staten (IS) har inte förbjudit något, heter det, men tillägger att ingen möda sparats för att skilja pojkarna från flickorna i skolan.
I Raqqa, som ses som IS huvudstad, lever familjerna utan att drabbas av hunger, kalla vindar eller köld. Staden påstås var en fristad för invandrare, där bland annat tjetjener är vänner med syrier och saudier är grannar till kazaker.
– Åt helvete med nationalismen, heter det.
Fallna kvinnor
Livet hos IS är något helt annat än i gulfstaterna, till exempel Saudiarabien, som beskrivs som allt mer ”barbariska”, där kvinnliga och manliga butiksanställda arbetar sida vid sida.
Andra uttryck för ”barbariet” i dessa länder är att kvinnor syns på id-kort och att de får stipendier från väst för att studera.
Saudisk tv, som av de flesta ses som en av regionens mest konservativa, beskrivs av Khansaa-brigaderna som ”prostitutionens och korruptionens” tv-kanaler. Kvinnliga författare är för övrigt ”fallna kvinnor”, skriver man.