Island har fått uppleva en rad politiska skandaler och diskussionerna inför valet har präglats av väljarnas minskade respekt för politiska företrädare. Statsminister Bjarni Benediktsson utlyste nyval när regeringskoalitionen rämnat efter en skandal, där en minister försökt att dölja att hans far deltog i ansträngningar att rentvå en dömd pedofil.
De så kallade Panamadokumenten, som avslöjade personer inblandade i skatteflykt, fällde förra året den dåvarande isländske statsministern Sigmundur David Gunnlaugsson.
För att ha en liten befolkning var Island väl representerat i Panamadokumenten: fler än 600 namn från ett land med 335.000 invånare. Även Bjarni Benediktsson, som tidigare var finansminister, hittades i dokumenten. Mot den bakgrunden var det förvånande att han sedan kom att bli regeringsbildare – men hans regeringsallians hade också bara ett mandats övervikt i alltinget och slutade som den mest kortlivade regeringen i Islands moderna historia.
Vänstervindar
Dagens val är landets fjärde sedan 2008. Vallokalerna är öppna till klockan 22, midnatt svensk tid.
Opinionsundersökningar publicerade av tv-kanalen RUV och tidningen Morgunbladid visar att Benediktssons högerparti Självständighetspartiet kan få 17 stolar i alltinget med 63 platser.
Huvudrivalen, partiet Gröna vänstern, väntas däremot tillsammans med Socialdemokraterna och Piratpartiet ta 29 platser. Med hjälp av ett fjärde parti kan vänsteralliansen ta makten. Katrín Jakobsdóttir leder Gröna vänstern, som lovat att satsa på bostäder till rimliga priser och skattehöjningar för de mest förmögna.
Kan ta tid
Efter valet kommer presidenten, som har en ceremoniell roll, att be ledaren för det största partiet att bilda regering. Arnar Thór Jónsson, lektor i juridik vid universitetet i huvudstaden Reykjavik, påminner om att det efter valet hösten 2016 tog tre månader av förhandlingar.
– Det finns en oro för hur det ska gå att bilda regering, säger han.