Till vänster: Man med kort grått hår iklädd går kavaj och svart polotröja blir intervjuad, tavla i bakgrunden. Till höger: Fartyg på öppet vatten med berg i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ärendet har hanterats på vanligt sätt”. Hör Islands statsminister om att landet nu tillåter valjakt. Foto: ISRUV

Island tillåter valjakt till 2029

Uppdaterad
Publicerad

Islands avgående statsminister Bjarni Benediktsson har fattat beslut om att tillåta valjakt de kommande fem åren.

– Det är inget politiskt beslut utan handlar om ett näringstillstånd, säger han till den isländska public service-kanalen RÚV.

Det är två fiskefartyg som nu får grönt ljus att bedriva valjakt. I det ena fallet gäller tillståndet upp till 209 sillvalar om året, i det andra upp till 217 vikvalar.

Kommersiellt valjakt är förbjudet i alla länder utom Island, Norge och Japan.

I år har ingen valjakt skett i Island, eftersom det senaste tillståndet från i somras gavs när jaktsäsongen redan skulle ha inletts.

Avgick och utlyste nyval

Tillståndet för valjakt blir ett av de sista som den avgående regeringen gör. Bjarni Benediktsson från konservativa Självständighetspartiet leder en övergångsregering efter sitt beslut av avgå tidigare i höstas.

Han ledde fram till dess en koalition tillsammans med Gröna vänstern och mittenhögerorienterade Framstegspartiet. Men efter splittring i samarbetet valde han att utlysa nyval.

I valet den 30 november blev Socialdemokraterna största parti och nu sonderar Islands president vilka nya regeringskonstellationer som är möjliga. Bland de partier som diskuterar ett regeringssamarbete är många emot valfiske.

Protester från djurrättsorganisationer

Sex djurrättsorganisationer uppmanar presidenten att ingripa. De menar att beslutet om valjakt kommande fem år är en överträdelse mot övergångsregeringens befogenheter och borde ha lämnats till den tillträdande regeringen.

Men enligt Bjarni Benediktsson, som även innehar rollen som Jordbruks- och fiskeminister i övergångsregeringen, är det inte ett politiskt beslut.

– Sådana här frågor, likt många andra som rör näringstillstånd, regleras av landets lagar, säger han till Rúv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.