Ziv Nevo Kulman, Israels ambassadör i Sverige

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vet inte”. Se och hör Israels ambassadör, Ziv Nevo Kulman, om slutmålet efter kriget mot Hamas. Foto: SVT

Israels ambassadör om slutmålet efter kriget: ”Vet inte”

Publicerad

Risken för en större konflikt i Mellanöstern har ökat sedan Irans robotattack mot Israel. Samtidigt ser utsikterna för en tvåstatslösning allt mörkare ut.

– Just nu finns det ingen förhandlingspartner, säger Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman i en intervju med SVT:s Agenda.

Tidigare i veckan avfyrade Iran ett stort antal robotar mot Israel. USA och EU har uppmanat Israel att svara på ett sätt som inte eskalerar situationen.

Israels ambassadör i Sverige, Ziv Nevo Kulman, hoppas att ett eventuellt israeliskt svar inte leder till någon våldsspiral.

Krig mellan Israel och Hamas

– Ingen kan skylla Israel för att eskalera situationen. Det enklaste är en diplomatisk lösning där Hizbollah drar sig tillbaka till norr om Litani-floden enligt FN-resolution 1701 och se till att Iran inte hotar att förinta en annan FN-medlem.

Villiga att garantera Israels säkerhet

I samband med ett FN-möte i slutet av september sade Jordaniens utrikesminister Ayman Sadafi att Israel motverkar en fredlig lösning.

– Han (Benjamin Netanyahu reds. anm.) vill inte ha en tvåstatslösning.

Ayman Safadi sade också att arabiska och muslimska länder är villiga att garantera Israels säkerhet under förutsättning att en tvåstatslösning blir verklighet.

– Alla vi i arabvärlden vill att israeler ska leva i fred och säkerhet och ha normaliserade relationer med de arabiska länderna.

Ziv Nelo Kulman är skeptisk då han menar att det i dagsläget inte finns någon förhandlingspartner att inleda förhandlingar med.

– Våra arabiska och muslimska samarbetspartners vet att vi är villiga att ta stora risker för att uppnå fred. Just nu finns det ingen förhandlingspartner. Hamas har visat vad man är kapabla till och den så kallade pragmatiska och moderata palestinska myndigheten är gammal, korrupt och odemokratisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet