Rula Almhaissen, Palestinas ambassadör i Sverige

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Netanyahu underminerar möjligheterna för en fredsprocess, säger Rula Almhaissen, Palestinas ambassadör i Sverige. Foto: SVT

Palestinas ambassadör: Finns förutsättningar för en stat

Uppdaterad
Publicerad

Den palestinska myndigheten har kritiserats av både Israel och andra länder för att det inte finns förutsättningar för att bilda en palestinsk stat.

– Vi har stabila institutioner, ministerier och ambassader. Allt som krävs för att bilda en stat, säger Rula Almhaissen, Palestinas ambassadör i Sverige, i en intervju med SVT:s Agenda.

Palestinas ambassadör Rula Almhaissen har blivit hårt kritiserad i Sverige för att hon vägrar benämna Hamas attack mot Israel den 7 oktober förra året som en terroristattack. Något vissa har tolkat som ett indirekt stöd till Hamas.

– Vi har tydligt tagit avstånd från det som hände och förklarat att det som hände är en konsekvens av bristen på internationell rätt och 76 års ockupation, säger Rula Almhaissen.

Krig mellan Israel och Hamas

Samtidigt hävdar Israel att den palestinska myndigheten inte är någon legitim förhandlingspartner eftersom den inte har kontroll över Gaza.

Visar inte attackerna 7 oktober att Israel har en poäng, att ni inte har kontroll över Gaza?

– Israel kontrollerade och kontrollerar fortfarande gränsen mellan Israel och Gaza och belägrade också Gaza under 16 år.

Svenska utrikesministern kritisk

Rula Almhaissen menar också att det finns förutsättningar för en palestinsk stat.

– Vi har stabila institutioner, ministerier och ambassader. Allt som krävs för att bilda en stat. Det är inte upp till Netanyahu att säga om vi kan nå dit eller inte.

Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) har dock menat att den palestinska myndigheten behöver ta itu med bristen på demokratisk legitimitet och nationell enighet.

– Det här är något som den palestinska myndigheten prioriterar, men som Benjamin Netanyahu anstränger sig för att underminera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet