Explosioner på himlen över Teheran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här skjuts robotar ner över Teheran – se bilderna från Israels attack mot Iran. Foto: AP

Israels militär: Anfaller militära mål i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Flera explosioner har hörts i Irans huvudstad Teheran tidigt på lördagsmorgonen, enligt statligt kopplade medier. Israels militär IDF, meddelar efter ”tre vågor av attacker” att anfallet är över.

Israeliska militären uppgav under natten till lördag att de skulle genomföra ”precisa anfall” mot militära mål i Iran som svar på landets ”kontinuerliga attacker” mot Israel.

Explosioner ska ha hörts över huvudstaden, men hittills har Iran inte rapporterat några skador. Samtidigt spreds klipp på sociala medier som visade hur luftvärnssystem arbetade över Teheran.

Krig mellan Israel och Hamas

Enligt tidiga rapporter hördes även explosioner i Syriens huvudstad Damaskus.

Runt klockan 05 rapporterade israelisk public service att operationen mot Iran är avslutad efter ”tre vågor av attacker”. Även IDF säger i ett uttalande att de slutfört sina attacker ”mot ett antal områden i Iran”.

Första uttalande

I ett första uttalande efter Israels aggression säger Iran att dess luftförsvarssystem framgångsrikt bemötte attacken, men att det orsakades viss skada på några platser.

Enligt uttalandet siktade Israel in sig på militära anläggningar i provinserna Teheran, Khuzestan och Ilam. Stridsflyg ska enligt IDF slagit till mot flera vapenfabriker som tillverkar robotar.

”Dessa robotar utgjorde ett direkt och omedelbart hot mot medborgarna i staten Israel”, skriver militären i ett uttalande. Attacker ska även ha riktats mot Irans luftförsvar.

IDF: ”Fullt mobiliserade”

IDF:s talesperson Daniel Hagari påpekade initialt att Israel precis som andra suveräna nationer, har rätt att försvara sig.

– Våra defensiva och offensiva förmågor är fullt mobiliserade, tillade han i ett nattligt videouttalande på X.

Vita huset bekräftade kort därefter att de informerats om Israels riktade attacker och att dessa sker ”i syfte att värna om landets självförsvar”.

Eskalerade i början av månaden

Den 1 oktober eskalerade spänningarna länderna emellan då Iran avfyrade ett stort antal robotar mot Israel. Den iranska militären beskrev det som en hämnd för dödandet av ledare från Hizbollah och Hamas.

Uppgifter om antalet avfyrade projektiler varierade, men israeliska medier rapporterade om över 180 stycken.

Även en terrorattack inträffade i Tel Aviv där sex personer dödades och nio skadades när två gärningsmän öppnade eld med automatvapen.

Israel har sedan dess lovat att svara på attackerna, vilket väckt oro i omvärlden över att konflikten i Mellanöstern skulle kunna eskalera ytterligare.

Här och här kan du se SVT Nyheters livesändningar på ämnet.

Daniel Hagari

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den israeliska militärens talesperson Daniel Hagari gick inatt ut med att Israel inlett ett anfall mot militära mål i Iran. Foto: Daniel Hagari/X

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet