Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Explosioner på himlen över Teheran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här skjuts robotar ner över Teheran – se bilderna från Israels attack mot Iran. Foto: AP

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Uppgifter: Inte fokus på kärnkrafts- eller oljeanläggningar

Israels nattliga anfall mot Iran inkluderar inte att attackera iranska kärnkraftsanläggningar eller oljefält. Utan fokus ligger på militära mål, rapporterar amerikanska NBC News och ABC News, med hänvisning till en israelisk myndighetskälla.

Överblick

Hizbollah: Drönarangrepp mot israelisk flygbas

Hizbollah i Libanon säger att de har inlett ett drönarangrepp mot den israeliska flygbasen Tel Nof, söder om Tel Aviv, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Irans utrikesdepartement: Skyldighet att försvara oss

På lördagsförmiddagen, efter nattens israeliska attack mot Iran, säger landets utrikesdepartement att man har "rätt och skyldighet att försvara sig mot angrepp utifrån", rapporterar Reuters.

Iran kallar också den israeliska attacken för ett brott mot internationell lag och skriver samtidigt i uttalandet att man inser sitt eget ansvar för regional fred och säkerhet.

Nattens anfall var Israels svar på ett anfall på Israel från Iran den 1 oktober. Omvärlden har manat till återhållsamhet och till exempel Storbritannien har sagt att Iran inte bör svara på det senaste angreppet. Även USA har manat de båda involverade länderna att få ett slut på angreppen.

Två iranska soldater döda efter nattens angrepp

Två iranska soldater dog under nattens israeliska angrepp på Iran, rapporterar den statliga iranska nyhetsbyrån Irna. Angreppet var ett svar på Irans robotattack mot Israel den 1 oktober.

Omvärlden uppmanar till återhållsamhet

Saudiarabien fördömer Israels anfall mot Iran och kallar den för en kränkning av Irans suveränitet och internationella lagar.

Landet uppmanar också alla parter att vara "maximalt återhållsamma" och det internationella samfundet att arbeta för en nedtrappning i regionen, rapporterar Reuters.

Förenade arabemiraten uttryckte sig på ett liknande sätt och uppmanade också de till "maximal återhållsamhet".

Även Storbritanniens premiärminister Keir Starmer manar alla sidor till återhållsamhet och säger att Iran inte bör svara.

Pakistans utrikesdepartement kallar Israels angrepp för en farlig eskalering i regionen.

"Israel bär det fulla ansvaret för den nuvarande cykeln av eskalering och utvidgningen av konflikten. Vi uppmanar FN:s säkerhetsråd att arbeta för internationell fred och säkerhet, och att vidta omedelbara åtgärder för att få ett slut på den israeliska hänsynslösheten i regionen", säger departementet i ett uttalande.

Iran öppnar luftrummet

Från och med klockan 9 på morgonen lokal tid kommer flygtrafiken över Iran att återupptas, rapporterar Reuters.

Även Irak öppnade luftrummet på lördag morgon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Samir Abu Eid: En mer begränsad attack

- Det har skett ganska omfattande attacker mot militära mål i Iran och om man jämför med april, när Israel senast attackerade Iran var de här attackerna mer omfattande, men samtidigt begränsade, precisa och inriktade mot militära anläggningar, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

- Det verkar inte som att det är något många befarade, att Israel skulle attackera Irans kärnenergianläggningar, deras oljeindustri och slå hårt mot Irans ekonomi. Mycket hänger nu på hur Iran kommer att agera.

Markerad händelse

Expert om Israels attack: Inte en eskalering

Israels attack mot Iran i natt går i linje med förväntningarna, anser Mellanösternexperten Anders Persson till TT.

- Jag ser inte det här som ett eskalerande svar från Israels sida, säger han.

Han betonar att det fanns fem möjliga sorters mål för Israel: militär infrastruktur, finansiell infrastruktur, oljeinfrastruktur, infrastruktur med koppling till kärnprogrammet samt det iranska ledarskapet.

Av den information som för närvarande finns tillgänglig ser det ut som att Israel hållit sig till den militära delen, vilket enligt Anders Persson är det mest förväntade och minst eskalerande.

- Det här är en markering snarare än en eskalering, säger han men tillägger att det handlar om en initial bedömning.

Alexander Atarodi, Mellanösternexpert och tidigare forskare vid FOI, är inne på samma spår, men säger att man inte kan andas ut än.

- Det är två stora makter med militära kapacitet att slå mot sina mål i respektive land och det är det som är oroväckande. Även om vi är klara den här gången, finns det fortfarande mycket kapacitet och politisk vilja hos båda länder att utföra de här sakerna. Så länge kriget i Gaza, kriget i Libanon pågår så är vi inte säkra.

USA: Riktat och proportionerligt

Israels anfall mot militära mål i Iran under natten till lördag var riktade och stod i proportion till Irans tidigare attack mot Israel, med låg risk för civila offer, säger en representant för Joe Bidens regering, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Men det här behöver vara slutet på det direkta eldutbytet mellan de två länderna, tillägger personen och säger vidare att USA har både direkt och indirekt kontakt med Iran.

USA deltog inte i anfallet men informerades av Israel innan attackerna, enligt amerikanska försvarskällor. President Joe Biden och vicepresident Kamala Harris har fått löpande underrättelser om angreppet, enligt Vita huset.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

IDF: Vi svarar om Iran gör misstaget att eskalera

I ett videouttalande bekräftar den israeliska militärens talesperson Daniel Hagari att operationen är avslutad. Ett av målen har varit en robotfabrik som Iran har använt i sina attacker mot Israel.

"Om Irans regim gör misstaget att påbörja en ny runda av upptrappning, blir vi skyldiga att svara." tillägger han.

Se mer i klippet.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Irans luftförsvar: Bemötte attacken framgångsrikt

I ett första uttalande efter Israels aggression säger Iran att dess luftförsvarssystem framgångsrikt bemötte attacken, men att det orsakades viss skada på några platser.

Enligt uttalandet siktade Israel in sig på militära anläggningar i provinserna Teheran, Khuzestan och Ilam.

Se klipp på när explosioner dånade i Teherean under natten.