Francesca Malatino, resenär i Australien

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör resenärerna runt om i världen om flygkaoset: ”Jag ger upp”. Foto: Reuters

Grundproblemet löst efter globala it-störningar

Uppdaterad
Publicerad

Ett problem med en uppdatering hos cybersäkerhetsföretaget Crowdstrike orsakade under fredagen teknikstrul världen över. Bland annat har Microsoft, internationella flygbolag, banker och svenska trafikbolag rapporterat problem.

Företaget uppger att de identifierat orsaken och att grundproblemet är löst. Däremot kan det ta tid innan allt fungerar som vanligt för kunderna.

It-problem lamslog under fredagen verksamheten hos flera företag världen över. Vid lunchtid meddelade Crowdstrike att man identifierat problemet, och ett par timmar senare kom beskedet att grundproblemet är löst.

– Det kan tid för vissa system som inte automatiskt kommer att reparera sig, säger företagets vd George Kurtz till NBC News.

Även Microsoft säger att man löst det underliggande problemet men att vissa eftersläpande störningar kan förekomma.

Inte en hackerattack

It-problemen berör bland annat Microsofts operativsystem Windows och ska uppträda hos PC-användare som har Crowdstrike installerat. Användare möttes av en blå skärm på sin dator, det ska inte handla om någon form av hackerattack.

Problemen ska ha uppstått i samband med en systemuppdatering.

– Det räcker med ett litet skrivfel (i koden), det är inte helt orimligt. Vi pratar om hundratusentals rader kod, säger it-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder.

Flygkaos globalt

Problemen gjorde bland annat avtryck på flygtrafiken i stora delar av världen. På Berlins flygplats sattes all trafik på paus och flygbolag världen över ställde in flygningar. I Sverige kunde flygplatserna hålla öppet – däremot drabbades trafiken av vissa förseningar.

”Det finns närvarande IT-problem som orsakar störningar i incheckningen hos vissa flygbolag på Swedavias flygplatser som kan leda till vissa förseningar”, meddelade Swedavias presschef Ellen Laurin på fredagsmorgonen.

Gruva utrymdes och lokaltrafiken strulade

I Sverige märktes problemen bland annat genom att LKAB:s gruva i Malmberget behövde utrymmas av säkerhetsskäl. Senare under eftermiddagen kunde den öppna igen.

It-strulet ställde även till det i kollektivtrafiken på flera håll i Sverige. Bland annat Hallandstrafiken och Sörmlandstrafikens sajter drabbades under fredagen.

I Örebro län skriver Länstrafiken på sin hemsida att det är tekniska problem hos en leverantör som är orsaken.

It-leverantören Forsler Stjerna bekräftar att störningarna, som drabbat de svenska trafikbolagen, beror på cybersäkerhetsleverantören Crowdstrikes problem.

MSB:s råd: Så kan du lösa it-problemet om du drabbats

CERT-SE, som är en del av MSB som stöttar samhället i arbetet med att hantera och förebygga it-incidenter, har på sin hemsida publicerat en steg-för-steg-guide på hur man kan göra om ens enhet blivit otillgänglig i samband med dagens kaos.

Råden kommer från Crowdstrike själva och gäller om man har Windows med programvaran Falcon Sensor:

1. Starta Windows i Safe Mode eller i Windows Recovery Environment

2. Gå till katalogen C:\Windows\System32\drivers\CrowdStrike

3. Hitta filen som matchar ”C-00000291*.sys” och döp om den till ”C-00000291*.renamed”

4. Starta enheten normalt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.