Lavaflöden i en vulkanisk eruption under natten, med rök och eld som lyser upp himlen. I förgrunden syns en väg med bilar som passerar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Jakob Vegerfors bilder på den isländska vulkanen, som har haft sitt tionede utbrott på tre år. Foto: Jakob Vegerfors

Jakob Vegerfors filmade den isländska vulkanen på 500 meters håll

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot torsdagen inträffade ett vulkanutbrott på Reykjaneshalvön på Island, det tionde vulkanutbrottet på halvön sedan 2021. Svenske fotografen Jakob Vegerfors är bosatt på Island och åkte dit för att dokumentera händelsen.

En vulkan på Reykjaneshalvön fick sent på onsdagen 20 november återigen ett utbrott och spydde ut fontäner av lava och rök, enligt landets meteorologiska institut.

I takt med att magma ansamlats under jord hade myndigheterna redan innan varnat för en nära förestående vulkanisk aktivitet på halvön, som ligger ca 30 km sydväst om huvudstaden Reykjavik. Det senaste utbrottet upphörde den 6 september.

Tionde utbrottet sedan 2021

Vulkanutbrott på Island

Det är det tionde vulkanutbrottet i sydvästra Island på tre år och experter som SVT pratat med har tidigare varnat för att den aktiva perioden kan vara i hundra år framöver.

För att inte riskera lokalbefolkningen har regeringen sedan februari i år börjat köpa loss hus från evakuerade i Grindaviks-området motsvarande 95% av brandförsäkringsvärdet.

– Bara en handfull människor bor kvar, nästan alla har sålt sina hus, säger Jakob Vegerfors.

För de som bor lite längre bort från vulkanen finns dock fortfarande en oro för framtiden. Enligt Jakob Vegerfors har inte de erbjudits något liknande som Grindaviks-borna, samtidigt som huspriserna faller och gör framtiden osäker.

Från naturfotograf till vulkanbevakning

Jakob Vegerfors tycker att det är fascinerande att åka ut och dokumentera vulkaner och har en bakgrund som naturfotograf. Så länge som han bor kvar på Island är tanken att han ska fortsätta dokumentera utbrotten.

– Det blir en balans när människors liv, hus och hem står på spel, säger han.

Utbrotten på Reykjaneshalvön, som kallas sprickutbrott, har inte direkt påverkat huvudstaden och orsakar inte någon betydande spridning av aska i stratosfären, vilket gör att man undviker störningar i flygtrafiken.

Seismologer tror att halvön kan vara i början på en ny vulkanisk period där den senaste tog slut i mitten av 1200-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vulkanutbrott på Island

Mer i ämnet