När Berlinmuren föll 1989 såg Jan Eliasson, som då var Sveriges FN-ambassadör, en våg av förhoppning svepa över världen. Men tre decennier senare konstaterar han att världen är en farligare plats nu än under större delen av kalla kriget.
– Det är historiskt tragiskt att murens fall inte ledde till en försoning. Säkerhetssystemen som har byggts gäller inte längre och då ökar naturligtvis riskerna för ytterligare konfrontation, säger han.
Stora spänningar
Rysslands krig mot Ukraina har lett till stora spänningar mellan stormakterna. Medan västvärldens demokratier kräver att Ryssland avbryter sitt anfallskrig, finns det en stor grupp länder som har avstått från att välja sida i de omröstningar som har hållits i FN:s generalförsamling. Världens folkrikaste länder Kina och Indien är två exempel.
Även om Jan Eliasson anser att det är viktigt att markera mot Kina i frågor som rör mänskliga rättigheter menar han samtidigt att vi behöver behålla handel och goda kontakter.
– Inte minst för att undvika att Kina och Ryssland slår sina påsar ihop och bildar en egen militär doktrin, säger han.
”Risker med Trumps eventuella återkomst”
Enligt Jan Eliasson är de tydliga öst- och västblocken som vi tidigare sett på väg att ersättas av en mer multipolär värld, med flera olika maktcentra. Och när demokratin i världen är under press bör Europa bör ta en mer ledande roll, menar han. Det gäller inte minst om Donald Trump skulle bli president i USA igen.
– Då måste Europa öka sin egen kapacitet på säkerhetsområdet. Det skulle kunna leda till en renässans av europeiskt samarbete säger Eliasson.
Se vilka länder som Jan Eliasson tycker är viktigast att ha koll på just nu i klippet ovan.