Räddningsarbete efter jordbävning. Seismologen Björn Lund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Seismologen svarar på frågor om megajordbävningar. Foto: AFP/SVT

Japan varnar för megajordbävning

Uppdaterad
Publicerad

Japan varnar för att det råder förhöjd risk för en ”megajordbävning”.

Boende i riskområdet uppmanas ha en plan för evakuering.

– Det är ingen tvekan om att det kommer, men frågan är när, säger seismologen Björn Lund.

På torsdagen inträffade ett kraftigt skalv med magnitud 7 på Richterskalan i Nankaj-tråget, en havsbottenzon vid Japans Stillahavskust.

Nu har Japan för första gången någonsin utfärdat en varning om förhöjd risk för en megajordbävning i området.

– Det beror delvis på att man har sett att stora jordbävningar som den i torsdags kan följas av riktigt stora megajordbävningar, så var det 2011 i den stora jordbävningen, säger seismologen Björn Lund.

Varningen innebär enbart att det råder en förhöjd risk, och inte att en stor jordbävning väntas de kommande dagarna. Myndigheter har uppmanat invånare att inte hamstra varor.

Rädsla för ”den stora” i Japan

Nankaj-tråget har flera gånger tidigare i historien upplevt kraftiga jordbävningar, senast var 1946. Skalvet med magnituden 8 orsakade en tsunami på 6,9 meter och dödade drygt 1 300 människor, enligt Reuters.

Trots att jordbävningar är vanligt förekommande i Japan, finns en fruktan för det som vissa benämner som ”den stora”.

– Vi har fått höra att ”den stora” kommer en dag under så lång tid så jag frågar mig själv: Är det här den?, säger Masayo Oshio i Yokohama till BBC.

Japanska regeringen gjorde tidigare bedömningen att det är hög sannolikhet för en megajordbävning som befaras nå magnitud 9,1 i området de kommande 30 åren.

Omöjligt att förutse

Eftersom att det inte finns något säkert sätt att förutse en jordbävning är det enligt Björn Lund viktigt att förbereda inför ett potentiellt skalv.

– Där är Japan väldigt framstående, man har under många år byggt på ett sätt som gör att man ska klara sig från större skakningar, säger han.

– Men det kommer, det är ingen tvekan om att det kommer.

En eventuell megajordbävning i havet utanför Japans kust befaras leda till stora skador på infrastrukturen och hundratusentals människors död.

JAPANSKA JORDBÄVNINGAR

Japan är en av världens mest jordbävningsdrabbade länder. Landet ligger på Stilla havets så kallade ”eldring” som är en båge av vulkaner, där ungefär 90 procent av alla världens jordbävningar inträffar.

2011 dödades mer än 15 000 människor i en jordbävning med magnitud 9 i nordöstra Japan som utlöste en tsunami och tre reaktorhärdsmältor vid kärnkraftverket Fukushima.

En megajordbävning är en jordbävning med en magnitud på över 8 på Richterskalan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.