Efter att Donald Trump öppet kritiserat Tysklands och förbundskansler Angela Merkels svåra politiska läge vad gäller migration och flyktingmottagande, uppmanar nu Jens Stoltenberg Nato-medlemmarna att stå enade för att inte förstöra den transatlantiska alliansen, rapporterar The Guardian.
I ett meddelande till den brittiska tidningen skriver Jens Stoltenberg att ”politiska orosmoln” hotar att lösa upp de band som binder samman de allierade Nato-länderna.
Djupa oenigheter
Den före detta norske statsministern pekar särskilt på att det finns stora meningsskiljaktigheter mellan USA och Europa när det gäller frågor om handel, klimatutmaningarna och kärnvapenavtalet med Iran.
Det finns även skillnader i hur stora resurser olika Nato-länder väljer att bidra med. Bara åtta av de 29 Nato-länderna, däribland USA och Storbritannien, lägger mer än 2 procent av BNP på försvar – en kvot som medlemsländerna bestämt ska gälla för alla år 2024, ett löfte som varit angeläget för Donald Trump.
En farlig tid
Jens Stoltenberg menar att det inte finns någon garanti för att Nato-samarbetet kommer att bestå och vädjar nu till USA och de europeiska Nato-länderna att lyfta sina blickar och se till behovet av enighet i en kritisk tid.
”Vi står inför det mest oförutsägbara säkerhetsläget i vår generation: internationell terror, utvecklingen av massförstörelsevapen, cyberattacker och ett Ryssland som har gjort ingripanden i grannländer och försöker blanda sig i våra inhemska angelägenheter.” skriver han till The Guardian.
Om Nato
Nato bildades 1949, som en militär pakt mellan ett antal västländer som fruktade ett starkt Sovjetunionen i andra världskrigets efterdyningar.
I dag omfattar Nato 29 medlemsstater. Sverige är inte medlem, men frågan om ett eventuellt medlemskap är ständigt aktuell och omtvistad inom politiken.
Jens Stoltenberg tillträde som Natos generalsekreterare 2014. Generalsekreterare sitter på sin post under fyra år och kan, med medlemsländernas godkännande, sitta kvar under ett femte år.