Jerusalem har bytt skepnad och 10.000 poliser och militärer kantar nu stadens gator. President Trumps program är späckat, men mötet med Premiärminister Netanyahu och palestiniernas ledare President Abbas är de viktigaste punkterna.
– Jag har delvis förlorat tron på President Trump, säger Shabtai Jacobson som vi möter i gamla stan.
– Han har lovat oss israeler stora saker, men nu har han gett muslimerna nästan lika stora löften. Jag tror han bara kommer för att vara artig.
Inget kommer att förändras, menar Jacobson.
Inte längre Israelvän
Undersökningar visar att inställningen till Donald Trump har förändrats bland israeler här i Jerusalem. Trump anses inte längre vara den stora Israelvän, som han tidigare beskrevs som. Och hans uttalanden om stöd för bosättningar på Västbanken har tystnat och dessutom talar inte längre Donald Trump om att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem.
LÄS MER: Trump höll tal till muslimska ledare
– Det största han kan göra under besöket vore att meddela att han erkänner Jerusalem som vår, Israels, huvudstad och därför flyttar USA:s ambassad hit, säger Shoshana Seh-Lavan.
Besöker klagomuren
Presidentens program är noggrant planerat, men Trump kommer att besöka en plats som andra amerikanska presidenter undvikit: klagomuren. Det här är ett område som både palestinier och israeler gör anspråk på.
TV: Här dansar Trump traditionell saudisk dans
Först ville den israeliska sidan att President Trump skulle genomföra besöket tillsammans med Premiärminister Netanyahu, men det sa presidentens rådgivare nej till. Ett sånt besök skulle uppfattas som ett ställningstagande och äventyra eventuella fredssamtal,
– Jag är överraskad över att Presidenten besöker Västra muren, eller klagomuren. Vi anser att den här heliga platsen tillhör Västbanken och jag har svårt att tolka Trumps besök på platsen, menar palestiniern Ahmad Dik.
Hög målsättning
Förhoppningen som finns bland Donald Trumps rådgivare är att han ska kunna tvinga President Abbas och Premiärminister Netanyahu att anta en tidsplan för eventuell fredssamtal. I så fall vore det en stor framgång. Idag står fredsprocessen helt stilla, men det skulle kräva stora uppoffringar från båda sidor. Israel är inte intresserat av att frysa antalet bosättningar på Västbanken och President Abbas har inte kontroll över sin befolkning och kan inte lova att våldet från unga palestinier ska upphöra.
– Så många har försökt att mäkla fred här, men misslyckats. Så varför skulle vi inte ge Trump chansen? Han är en annorlunda politiker, säger Shoshana Seh-Lavan