Rebellgrupper i Aleppo

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allierade till al-Assad har fullt upp med egna konflikter – en del av bakgrunden till rebellgruppernas framgångar, enligt SVT:s reporter. Foto: Reuters

Jihadistgruppen firar i Aleppo – samtidigt kraftsamlar Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Den syriska regimen uppges ha förlorat kontroll över landets näst största stad, Aleppo.

Under lördagen har utrikesministrar från flera länder samtalat med varandra med anledning av den oroliga situationen. Samtidigt uppges Ryssland ladda upp för att skicka mer vapen till Syrien.

Inom loppet av bara några timmar tog den FN-terrorstämplade jihadistgruppen Hayat Tahrir-al Sham (HTS) kontroll över stora delar av Aleppo. Sedan 2016 har Assad-regimen haft kontroll över staden, och återtagandet av Aleppo från rebellgrupperna ses som en av de största vändpunkterna i inbördeskriget som rasat i drygt 14 år.

Bilder från Aleppo visar bland annat hur stridande ur den väpnade gruppen firar ståendes på en raserad staty av Bassil al-Assad, presidentens bror. Samtidigt viftar de med oppositionens flagga. HTS-anhängare har tagit över gatorna och åker runt på lastbilar i tvåmiljonersstaden.

Under lördagskvällen har tusentals av de väpnade rebellerna rört sig vidare mot Hamah-provinsen, skriver AP. Hamah har kontrollerats av regimen sedan 2016. Enligt uppgifter har de stridande knappt mött på något motstånd från den syriska militären under de nya framryckningarna.

Utrikesministrar i krismöte

Tidigare i veckan drog HTS fram i ett 50-tal byar och städer i nordvästra Syrien. Över 300 personer har dödats, varav minst 20 civila.

De flesta civila ska ha dödats i ryska bombanfall. Ryssland är allierade med Assad-regimen, tillsammans med Iran. Landet förbereder nu, enligt regimkällor, för nya vapenleveranser till ryska militärbaser i Syrien.

Utrikesministrarna i Ryssland och Iran har under dagen samtalat med varandra och uttryckt ”extrem oro” för situationen. Irans utrikesminister ska också besöka både Damaskus i Syrien samt Turkiet de kommande dagarna.

USA anser att Syriens tilltro till Ryssland och Iran är en orsak till dagens läge, enligt Sean Savett, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

Kontroll över flygplats

Den ryska utrikesministern Sergej Lavrov ska även ha samtalat med sin turkiska motsvarighet och även då ha uttryckt oro.

Turkiet har band till HTS och det har spekulerats i om Turkiet har ett finger med i spelet i de senaste dagarnas offensiv. Turkiet har själva inte kommenterat.

Enligt det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har HTS tagit kontroll över statliga anläggningar, fängelser, samt flygplatsen i Aleppo. De ska även ha utfört en attack mot det iranska konsulatet, vilket Iran har fördömt.

Därför kan krigen i Libanon och Ukraina påverka utvecklingen i Syrien – hör SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren i klippet ovan.

Inbördeskriget i Syrien

Syriens president Bashar al-Assad sitter kvar efter att det förödande inbördeskriget, som utlöstes av den arabiska våren 2011, har raserat stora delar av landet. al-Assad har fortsatt stöd från Ryssland, Iran och shiamiliser i regionen. I dagsläget är de allierade dock till stor del uppbundna i andra krig och konflikter.

Krigen strax västerut, i Gaza och Libanon, har på sätt och vis spillt över i Syrien då Israel har trappat upp flyganfall mot mål i Syrien.

Assadregimen har begränsad kontroll över Syriens territorium, då kurdiska styrkor upprätthåller ett självstyre i nordost och en annan samling rebellstyrkor håller områden i nord och nordväst, till stor del med stöd från Turkiet.

Aleppo var före krigsutbrottet 2011 Syriens största stad, men i en lång och blodig belägring lades stora delar av den i ruiner av urskillningslösa ryska flygbombningar. 2016 tog regeringsstyrkor åter kontroll över staden, vilket blev en tydlig vändpunkt i kriget.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.