Dag Blanck, Joe Biden och Kamala Harris

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experten förklarar vad som kommer ske efter att Joe Biden hoppar av presidentracet. Foto: SVT/ AFP

Joe Biden hoppar av presidentvalet: Det händer nu

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen kom beskedet – Joe Biden hoppar av kandidaturen och ställer inte upp i nästa presidentval.

Nu väntar en process för att nominera en ny kandidat för Demokraterna. Här är vad som väntar.

Den 19 augusti samlas Demokraterna för ett partikonvent i Chicago där de ska rösta om vem som blir partiets presidentkandidat.

Exakt hur processen för att nominera en ny presidentkandidat ser ut ska det amerikanska folket få veta inom kort, meddelar partiledningen för Demokraterna.

USA-val 2024

”Partiet kommer att inleda en öppen och ordnad process för att som ett enigt parti gå fram med en kandidat som kan besegra Donald Trump i november”, skriver ordförande Jaime Harrison i ett uttalande.

Tror på smärtfri process

På konventet i augusti deltar 4 700 delegater. Av dessa är 4 000 delegater från USA:s delstater samt 700 så kallade superdelegater som består av tidigare presidenter, partiledare och en del av partiets valda företrädare.

Delegaterna kopplas till presidentkandidaten och fördelas procentuellt baserat på hur många röster de får i respektive delstat.

Biden säkrade 3 896 av de 4 000 delstatsdelegaterna i vårens primärval och de har fungerat som direkta röster för honom.

I och med Bidens avhopp, och att han gett sitt stöd till vicepresidenten Kamala Harris, är det därför sannolikt att delegaterna även kommer att stödja henne, tror USA-kännaren Dag Blanck.

– Nästan alla delegater har valts för att stötta Biden, och eftersom han nu rekommenderar att de röstar för Harris kommer en överväldigande majoritet av dem göra det.

Harris kan utmanas – men ses som osannolikt

Men helt avgjort är det inte ännu och bland dem som nämnts som potentiella utmanare finns bland annat Kaliforniens guvernör Gavin Newsom och Illinois guvernör JB Pritzker. En annan potentiell motkandidat, Michigans guvernör Gretchen Whitmer, ställde sig bakom Kamala Harris under måndagen.

Om en kandidat skulle utmana Harris om presidentposten så skulle konventet troligtvis komma att föregås av något som liknar en accelererad primärvalskampanj där väljarna som uppvaktas är delegaterna.

Enligt reglerna måste förfrågningar om att nominera en kandidat presenteras skriftligen och innehålla skriftligt godkännande från den föreslagna nominerade – samt ett dokument med underskrifter från minst 300 kongressdelegater.

Vad händer med alla miljontals dollar som samlats in till Bidens kampanj? Dag Blanck svarar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet