Jonatan, boende i Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jonatan berätta om hur läget i Israel är just nu. Foto: SVT

Jonatan ser över sitt skyddsrum i Israel: ”Man behöver bunkra upp”

Uppdaterad
Publicerad

När Jonatan skulle gå till sin lokala mataffär fick han inte handla mer än sex vattenflaskor.

Han berättar upptrappningen i regionen tydligt märks av i Israel – ett tydligt tecken är att israeler har börjat bunkra.

– Jag tror att de flesta israelerna nu ser till sitt skyddsrum, säger Jonatan som bor i Israel sedan flera år tillbaka.

Jonatan är född i Göteborg men har dubbla medborgarskap och bor sedan runt fem år tillbaka i Israel, och säger att han aldrig tidigare har upplevt Israel så som det är idag.

– Man väntar just nu på en vedergällningsattack från Iran, Jemen och Hizbollah i Libanon. Ingen vet omfattningen, säger han och fortsätter:

Krig mellan Israel och Hamas

– Det finns en stor israelisk rädsla för ett storkrig där det regnar ner raketer från olika konfliktområden.

Många israeler har börjat bunkra

De flesta israelerna nu ser till sina skyddsrum, ställer in vatten och andra förnödenheter.

– Det märks av. När jag idag skulle gå till min lokala mataffär fick man bara köpa sex vattenflaskor, inte mer än så, per familj. Så det är klart att det påverkar människor, man tänker att man behöver bunkra upp.

Han berättar att livet i Israel har påverkats ända sedan Hamas attack den 7 oktober.

– De här 300 dagarna har varit oerhört svåra så klart. Det ser mörkt ut för Mellanöstern och någon slags fredlig lösning och nu är eskaleringen högre än vad det har varit någon gång tidigare.

”Många längtar efter en vapenvila”

Någonting som Jonatan tycker är viktigt att komma ihåg är att israelerna sedan dess har levt i ett trauma där israeler fortfarande sitter som gisslan samtidigt som ett krig pågår.

Men även om han tänker mycket på sin son och säger att ingen vill att ens barn växer upp i en krigssituation har han inga planer på att flytta hem.

– Jag är ju uppväxt i Sverige och har inte upplevt sådan här situation tidigare. Men det är klart att jag tänker på hur det kommer utveckla sig och det är där den stora rädslan ligger, säger Jonatan.

”Inte lätt att bara ta sitt pick och pack”

Utrikesdepartementet har sedan en tid tillbaka avrått från icke-nödvändiga resor till området. Under torsdagen skärpte UD avrådan och nu omfattar den alla resor till Israel.

– Som situationen ser ut just nu när tre länder kan attackera Israel är väl det ett rimligt skäl att inte åka hit. Jag själv bor här, jag har min familj här, och det är inte så lätt att bara ta sitt pick och pack och åka. Jag är inte säker på att jag har kommit dit än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet