Medierna tystnar när internet stängs ned

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna i Myanmar går snart in i sin andra månad efter militärkuppen. I takt med att pressen på etablerade medier växer hittar journalister nu nya vägar för att rapportera från demonstrationerna, även om juntans internetblockader tvingar fram kreativa lösningar.

Militärjuntans allt hårdare tag mot Myanmars mediebransch har öppnat upp för en ny sorts journalistik i landet. Många journalister tar till sociala medier för att nå ut med sin rapportering, och klumpiga kameror har bytts ut mot livestreamande mobiltelefoner.

– Genom direktsändningarna får demonstranterna veta var polisen och militären är, hur de undviker dem och vad de borde ta med sig till demonstrationerna, säger Thar Lon Zaung Htet, en av alla journalister som övergått till ett mer mobilt arbetssätt.

När militären tog makten för några veckor sedan rusade han till nyhetsbyrån där han vanligtvis jobbar för att hämta utrustning. Sedan dess har han inte återvänt.

Att rapportera från protesterna är inte alltid lätt, mycket på grund av militärjuntans beslut om att stänga av internetåtkomsten under nätterna. Thar Lon Zaung Htet berättar att många använder sig av thailändska sim-kort för att komma åt internet när Myanmars nät stängts av.

Även om situationen i Myanmar tvingat fram kreativa lösningar för journalistiken tror Thar Lon Zaung Htet att de direktsända protesterna kan fylla en viktig roll när etablerade medier tystas. Huvudsaken är att budskapet kommer ut, säger han.

– Journalister och medborgarjournalister publicerar sig på nätet på alla sätt de kan. Det viktiga är att visa världen vad som händer i Myanmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.