I början av juli sattes nya toppnoteringar för de varmaste dagarnasom uppmätts globalt, med en genomsnittlig temperatur som förförsta gången var över 17 grader. Det enligt det amerikanskacentret för miljöprognoser (NCEP).
EU:s miljöövervakningsprogram Copernicus bekräftade också undertorsdagen att nuvarande månad är på god väg att bli den varmaste somuppmätts globalt. En av de bakomliggande orsakerna ärväderfenomenet El Niño som nu är tillbaka, vilket innebär atttemperaturen på ytvattnet i delar av Stilla havet stiger övernormala nivåer. Men det är inte hela förklaringen.
– Även om El Niño bidrar till värmen är den grundläggande orsakentill att vi ser den här typen av rekord människans fortsattautsläpp av stora mängder växthusgaser. Eftersom effekterna av ElNiño visar sig fullt ut först under andra halvåret, kommer julisannolikt att följas av fler rekordvarma månader fram tillåtminstone början av 2024, säger Karsten Haustein.
Kan bli nytt rekordår
Samtidigt har de åtta senaste åren, från 2015 till 2022, varit devarmaste som uppmätts globalt, enligt FN:s meteorologiska organWMO. Men 2023 kan bli ännu varmare.
– Att El Niño nu är på gång gör att finns det en förhöjdsannolikhet att 2023 kommer att bli ett nytt rekordår, RalfDöscher, chef för SMHI:s klimatmodelleringsenhet Rossby Centre.
FN:s generalsekreterare António Guterresvarnar för att eran av global uppvärmning är förbi och att vi nu stigit in i ”kokningens era”.
– Klimatförändringarna är här. De är skrämmande. Och det här är bara början, säger han enligt Reuters.