Det är bland de unga i SPD motståndet är som störst mot att sätta sig i regering med Merkels CDU en gång till. Foto: AFP/SVT

Framtiden för en ny tysk regering i händerna på unga SPD-medlemmar

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden för en ny tysk regering över blockgränsen ligger i händerna på medlemmarna i socialdemokraterna, SPD. I veckan får nästan en halv miljon röstberättigade säga ja eller nej. Blir det nej på söndag står Angela Merkel ensam kvar och kan välja utlysa nyval.

– Ett övertygat nej är alltid bättre än ett ängsligt ja, säger ordföranden för de unga socialdemokraterna, Kevin Kühnert, på ett av de sista kampanjmötena inför omröstningen.

Det är i hans led, bland de unga i partiet, som motståndet är som störst mot att sätta sig i regering med Merkels CDU en gång till.

– Det är dags för en ny politik. Vi måste ta oss ur det här onda hjulet där vi hela tiden betraktas som juniorpartner till CDU, och tappar stöd hos väljarna, säger 23-årige partimedlemmen Tim Durbrooks, som tagit sig till mötet i lilla nordtyska stan Bad Schwartau.

”Merkla sig igenom”

I en regering med CDU lämnas inte mycket plats för ideologi, menar de socialdemokrater som är tveksamma. Precis som de senaste fyra åren kommer allt att handla om att styra landet. Att ”Merkla sig igenom” fyra år till, som en del uttrycker det.

– Vi tyskar pratar om att merkla sig igenom, efter Merkels sätt att avvakta med att lösa problem, tills problemen inte längre finns kvar, säger Tim Durbrooks.

– Jag önskar att vi får tillbaka en politik debatt i landet. Det skulle vara bra med ett alternativ, fortsätter han.

Från partiledningen i SPD hörs andra tongångar. Sedan valet har det gjorts en helomvändning, nu kampanjar ministrar och ledamöter från förbundsdagen för ännu en storkoalition med Merkel.

– Det finns mycket mer socialdemokratisk politik i avtalet som förhandlats fram än kristdemokratisk. Så det vore dumt att säga nej, säger förbundsdagsledamoten Bettina Hagedorn till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.