Filmklipp och bilder som har tagit sig förbi den omfattande censurapparaten visar protester som bröt ut i Kanton (Guangzhou) i södra Kina på tisdagskvällen och som fortsatte över natten till onsdag. I ett filmklipp syns ett tiotal män bli bortförda med buntband kring sina handleder.
Ett vittne berättar för AFP att han såg omkring 100 poliser rycka ut till gatorna i ett kvarter i stadens södra del. Han såg sedan hur tre män greps.
Efter missnöjet har på onsdagen både Kanton och industristaden Chongqing meddelat att man nu kommer att lätta något på covidrestriktionerna, rapporterar Reuters. Men med rekordmånga fall i Kina verkar landet ännu vara långt ifrån att överge noll-covid-politiken, skriver Reuters.
Ovanligt omfattande
De protester som bröt ut på många håll i Kina i helgen riktas mot myndigheternas drakoniska covidrestriktioner. Det är de mest utbredda protesterna som har skådats i Kina sedan demokratidemonstrationerna på Himmelska fridens torg 1989.
Folkmassorna har varit relativt stora, sett till hur sällsynt det är med offentliga missnöjesyttringar i Kina. På vissa håll har det skanderats avgångskrav mot den allt mäktigare president Xi Jinping och kritik mot kommunistregimen. Sådana uttalanden skulle kunna ge fängelsestraff.
Myndigheterna har försökt stävja händelseutvecklingen, framför allt genom att kväva all information om det som sker.
Sporadiska protester
Regeringens nolltolerans mot covid-19 innebär att enstaka smittofall har lett till att enorma mängder människor har isolerats i sina hem.
Nolltolerans gäller även för offentliga protester. I flera storstäder som skakades av folksamlingar i helgen, som Peking och Shanghai, har poliser ryckt ut i stor skala för att patrullera och förhindra fortsatta protester.
Hundratals polisbilar och förstärkta fordon har tagit plats längs stora gator i större städer, enligt AP. Poliser genomför slumpmässiga identitetskontroller och kräver att få bläddra igenom människors telefoner.
Kommunistpartiet kommer att agera med kraft, meddelar det utskott inom partiets centralkommitté som i praktiken styr över Kinas polis- och säkerhetsväsende.
”Vi måste bestämt slå till mot infiltrations- och sabotageverksamhet av fientliga krafter i enlighet med lagen, bestämt slå till mot illegala och brottsliga handlingar som stör den sociala ordningen och på ett effektivt vis säkerställa den övergripande sociala stabiliteten”, lyder uttalandet från utskottet i centralkommittén.