Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överstelöjtnant Johan Huovinen förklarar hur en klusterbomb fungerar och varför den är kontroversiell. Foto: AFP/SVT

Huovinen om klusterammunition: Ligger kvar – svårt att röja bort

Uppdaterad
Publicerad

USA kommer att leverera klusterammunition till Ukraina. Det bekräftade Vita huset och Pentagon på fredagen.

– Ukrainarna vill ha dem då man saknar långräckviddiga bekämpningssystem, säger överstelöjtnant Johan Huovinen till SVT Nyheter.

På fredagskvällen bekräftade USA:s säkerhetsrådgivare Jake Sullivan att president Joe Biden godkänt leveranser av klusterbomber till Ukraina. Sullivan kallar det ett svårt beslut, men uppgav att det fattats ”i samråd med allierade, partner och kongressmedlemmar” samt efter en enhällig rekommendation från presidentens nationella säkerhetsgrupp.

Frågan om klusterammunition är kontroversiell. Flera av USA:s allierade har skrivit under en internationell konvention som förbjuder användandet av sådana vapen.

Kan drabba civila

Klusterammunition, eller så kallade multipelvapen, kan användas på flera olika sätt. Väl avfyrad delas projektilen upp i flera små explosiva delar för att täcka ett större område än vanligt, delar som kan ligga kvar odetonerade under flera år och därför utgöra en allvarlig fara för civila.

– Det är kontroversiellt eftersom det tidigare varit en stor del av de här substridsdelarna som inte exploderat, som legat kvar som minor. Det har blivit svårt att röja den här terrängen då de är oerhört känsliga, säger överstelöjtnant Johan Huovinen.

För att mildra omvärldens reaktioner har USA:s försvarsdepartement sagt att de ”omsorgsfullt” ska välja ut de granater som har högst sannolikhet att explodera.

Både Ryssland och Ukraina har använt sig av klusterammunition under kriget, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch, som uppmanar båda länderna att omedelbart upphöra med detta.

Ger ukrainarna större räckvidd

Enligt Johan Huovinen är det främst räckvidden i de amerikanska systemen som den ukrainska militären är ute efter.

– I det här fallet vill man använda markroboten ”ATACMS” för att nå mål 30 mil bort från fronten, säger han.

Hör överstelöjtnant Johan Huovinen berätta om klusterammunition i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.