Flera amerikanska medier skriver att Rosenstein lämnat in sin avskedsansökan eftersom han själv fruktar att han ska sparkas.
Men hur det är med den saken råder det motstridiga om. Nyhetssajten Axios skriver på måndagen att Rosenstein erbjudit sig att lämna in sin avskedsansökan men att det är oklart om det erbjudandet har godtagits av Vita Huset.
Wall Street Journal skriver istället dels att den vice justitieministern väntade sig att få sparken när han besökte Vita Huset under måndagen men också att källor uppger att han sade upp sig redan förra veckan.
Ytterligare uppgifter gör gällande att Rod Rosenstein sagt att han inte kommer att avgå, utan att det krävs ett avskedande för att han ska sluta.
Sanders: Redan varit i kontakt
Bakgrunden är att Rosenstein på sistone hamnat i blåsväder efter uppgifter i bland annat The New York Times om att han föreslagit att president Donald Trump bör spelas in. Tidningens källor har också påstått att Rosenstein velat åkalla konstitutionens så kallade 25:e tillägg, som kan användas för att avsätta en president som inte klarar av att fullfölja sina åtaganden – exempelvis på grund av sjukdom.
Enligt Vita husets talesperson Sarah Sanders har Trump och Rosenstein, på den senares begäran, redan varit i kontakt med varandra med anledning av de senaste skriverierna om presidentens vice justitieminister.
Utsåg Robert Mueller
”Eftersom presidenten är i FN:s generalförsamling och har ett fullbokat schema med ledare över hela världen kommer de att mötas när presidenten kommer tillbaka till Washington DC”, skriver Sanders på Twitter.
Enligt AP kan ett avsked eller en uppsägning komma att få direkta konsekvenser för den så kallade Rysslandsutredningen. Det var nämligen Rosenstein som utsåg den särskilde åklagaren Robert Mueller att titta närmare på de ryska kontakter som uppges tagits från medarbetare i Trumps valkampanj. Rod Rosenstein är formellt den högst ansvarige för utredningen.
Fakta: Trump och Rosenstein
Vice justitieminister Rod Rosenstein är den högste ansvarige för Rysslandutredningen och den som utsett specialåklagare Robert Mueller att leda utredningen. Hans relation med Donald Trump har inte alltid varit god.
21 september: Enligt New York Times har Rosenstein sagt sig vilja spela in president Donald Trump, för att dokumentera kaoset i Vita huset. Han ska också ha tagit upp frågan om att övertyga personer i regeringen att åberopa grundlagens 25:e tillägg, enligt vilket en president kan förklaras oförmögen att utföra sina plikter. Rosenstein avfärdar uppgifterna som felaktiga. På kvällen talar Trump om en ”kvardröjande stank” som bör försvinna från justitiedepartement.
11 april: CNN rapporterar att Rosenstein finns på en lista av personer Trump överväger att sparka.
10 april: Rod Rosenstein godkänner FBI:s beslut att slå till mot president Donald Trumps advokat Michael Cohens kontor och bostad. Trump är rasande efter händelsen och kallar det ”en attack på vårt land”.
2 februari: Donald Trump upphäver hemligstämpeln för en promemoria som tagits fram av republikaner i underrättelseutskottet i representanthuset. Där framgår att Rod Rosenstein ska ha skrivit på ansökningar till en specialdomstol om avlyssning av Trumps kampanjrådgivare Carter Page.
16 juni 2017: ”Jag utreds för avskedandet av FBI-chefen, av mannen som uppmanade mig att avskeda FBI-chefen. Häxjakt!”, skriver presidenten på Twitter. Det antas att han syftar på Rosenstein. Dagen innan har Washington Post avslöjat att Robert Mueller även utreder om Trump har försökt försvåra utredningen kring USA:s rysskontakter.
17 maj 2017: Rod Rosenstein utser den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare med ansvar för Rysslandsutredningen. ”Mitt beslut handlar inte om att ett brott har begåtts eller att åtal är berättigat. Jag har inte fattat några sådana beslut”, säger Rosenstein.
(TT)