Vilka skulle glädjas om vi lämnade EU? Den frågan ställde Storbritanniens premiärminister David Cameron i maj, och han svarade själv:
– Putin skulle möjligen glädjas.
Utrikesminister Philip Hammond uttryckte det såhär:
– Det enda land, om sanningen ska fram, som skulle vilja att vi lämnade EU är Ryssland.
Men vad säger Rysslands president själv i frågan då?
Svaret är: Ingenting! Varken president Putin, utrikesminister Lavrov eller någon annan högt uppsatt politiker har uttryckt någon önskan att Storbritannien ska lämna EU. Putins talesman säger att Putins hållning är att Ryssland vill bygga gott partnerskap med alla EU-länder, både individuellt och kollektivt.
Fördelar och nackdelar
Troligen är det så att ”brexit” skulle vara både bra och dåligt för Ryssland. Bra om man ser på det hela ur ett ”geopolitiskt” perspektiv, där ett svagare EU skulle betyda ett relativt starkare Ryssland.
Ryssland skulle kanske få det lättare att övertyga EU om att sanktionerna som infördes efter Rysslands invasion av Ukraina har spelat ut sin roll. Och EU skulle kanske tvingas ägna så mycket kraft åt att hantera Storbritanniens utträde att unionen inte skulle orka med ett kraftfullt internationellt agerande.
Mitt intryck, efter att nyligen ha spenderat en månad i Ryssland, är att det finns en utbredd känsla i Ryssland av ett ”vi mot dem”. EU är aggressivt mot Ryssland både militärt och ekonomiskt.
EU står också för en sorts moraliskt förfall, i direkt motsättning till ryska kärnvärden som ortodox kristendom, kärnfamilj och traditionella könsroller. I det perspektivet kan kanske ett brittiskt utträde och därmed ett försvagat EU ge viss tillfredsställelse.
Kan försämra ekonomin
Fast det skulle vara dåligt också – i alla fall för ekonomin. Det är troligt att ett splittrat och försvagat EU skulle betyda försvagad ekonomisk tillväxt i EU. Och EU är Rysslands överlägset största handelspartner.
Minskade exportinkomster skulle ytterligare förvärra Rysslands statsfinanser. Ett EU i kris skulle kunna betyda ytterligare sänkt levnadsstandard för ryssarna, och det vet Putin.
Men förr eller senare kommer EU och Ryssland att tvingas börja samarbeta igen. Vilket EU Ryssland då helst vill se är inte lätt att säga. Om relationerna blir genuint goda lär också Ryssland må bra av samarbete med ett starkt men vänskapligt EU.
Men om relationerna blir fortsatt frostiga kan det vara frestande för Moskva att försöka så mer splittring mellan EU-länderna.
Kanske det faktum att president Putin inte har varnat för ett ”brexit” betyder att han tror att det vore bra för Ryssland om Storbritannien lämnar EU.
Men det är nog klokare att låta Putin själv säga vad han tycker, och analysera hur Ryssland faktiskt agerar än att spekulera på rätt lösa grunder.