Martin Kreis tycker att regeringen gjort många saker rätt, som att bekämpa korruption och värna om barns rättigheter. Foto: SVT Nyheter

Stöd till familjer gör polska regeringen populär

Publicerad

Ofta förklaras den polska regeringens popularitet med att många fått det bättre ställt. Men det finns fler förklaringar. För en del handlar det om en känsla av att Polen får bestämma över sin egen väg, trots EU-medlemskapet.

Kampen mot korruptionen och stödet för barnfamiljer uppskattas av många. SVT Nyheter har träffat familjen Kreis som ser positivt på utvecklingen i landet.

I en lägenhet i utkanten av Warszawa träffar SVT Nyheter pappan Marcin Kreis och hans två söner Dominic och Jas. Han är en av dem som röstat på regeringspartiet Lag och rättvisa och tycker att de hittills gjort det mesta rätt. Han tycker att det är bra att partiet börjat dra upp korruptionens rötter.

– Under kommunisttiden lärde sig folk att göra saker som inte var riktigt lagliga. Om vi ändrar detta så kommer det finnas mer pengar för vårt land, för våra skolor och för kollektivtrafiken, säger han.

Polen i förändring

Rätt och fel

Fokus på att göra rätt för sig, och att det finns ett moraliskt rätt och fel uppskattas av många som stödjer regeringspartiet Lag och rättvisa.

– De lyfter viktiga samvetsfrågor som till exempel barns rätt till liv, och vill stoppa drogmissbruk, berättar Marcin Kreis.

Abortlag kan skärpas

Polen är redan ett av EU:s mest restriktiva länder när det gäller aborter. Förslag utreds som ytterligare skulle inskränka rätten för kvinnor som vill göra abort. Jag frågar honom hur han ser på kvinnornas rätt att bestämma över sin egen kropp.

– Det är ingen lätt fråga. Men barnen har ingen som skyddar dem, därför måste lagen göra det, säger Marcin.

Marcin Kreis bor i en tvårumslägenhet i Warszawa och tycker att livet har blivit bättre för barnfamiljer i Polen. Foto: SVT Nyheter

Deras tvårumslägenhet är på 45 kvadratmeter. Idag har han och hans fru två barn, han vet inte om familjen kommer att fortsätta växa. Det är kostsamt med barn. Men regeringens nyinförda barnbidrag på drygt 1000 svenska kronor i månaden per barn, från och med andra barnet, är mycket uppskattat bland familjerna.

– Det gör livet enklare. Vi kan åka på en resa ibland, eller köpa pizza, berättar han och ler.

Barnbidraget har hjälpt till att driva på konsumtionen i Polen. Det ekonomiska pekar åt rätt håll för landet: tillväxten är en av EU:s starkaste. Arbetslösheten sjunker och statsskulden minskar.

Marcin Kreis tycker att barnfamiljer i Polen har fått det lättare med höjda barnbidrag. Foto: SVT Nyheter

Det ökade stödet för regeringen sedan valet för två år sedan kan delvis förklaras av ekonomins framsteg, menar sociologen Maciej Gdula vid Warszawas universitet. Han är en av de främsta rösterna i landets intellektuella vänster. Besluten att ta mer kontroll över domstolar och statliga medier som många uppfattar som samhällets elit, är uppskattat av regeringspartiets väljare, menar han.

– Det är en känsla av att få mer makt, makt över andra, säger Gdula.

Flyktingar Polens ensak

Han tar den stenhårda flyktingpolitiken som exempel.

– Vi kan säga till flyktingarna: ”Ni får inte komma. Vi bestämmer.” Vi kan säga till EU att de inte kan bestämma om detta. ”Här är det vi som är herrarna”, fortsätter Gdula.

– För de som stödjer partiet handlar det om att göra sig av med den gamla eliten. De ser det som händer som en slags rättvisa och demokrati, säger sociologen Maciej Gdula vid Warszawas universitet.

Viktigt med tid för barnen

Marcin Kreis och de två sönerna tar bussen några hållplatser bort till ett litet inomhuslekland.

– Våra barn älskar verkligen det här leklandet. Det är viktigt att ägna tid åt sina barn och göra roliga saker med dem, säger han på väg dit.

Marcin Kreis besöker ett lekland med sina barn och tycker att lagen ska skydda barns rättigheter. Foto: SVT Nyheter

Medan barnen rusar in bland klätterställningarna frågar jag honom vad som kommer hända med demokratin i Polen, eftersom många är oroliga över att demokratin hotas av regeringens lagändringar.

– Vi behöver en del förändringar. Men jag oroar mig för att det leder till polarisering, att vi inte kan prata med varandra. Okej, kanske du inte gillar förändringarna, då har du rätt att uttrycka det. Det är demokrati. Vilken slags demokrati vi ska ha, det får vi prata om, säger han.

Marcin Kreis bor med två barn i utkanten av Warszawa. Han har fått det bättre på senare år, berättar han för SVT Nyheters Europakorrespondent Christoffer Wendick. Foto: SVT Nyheter

Han hoppas, precis som alla föräldrar, att hans barn ska få det lite lättare än hans generation haft det – med pengar, jobb, att själva kunna bilda familj.

– Vi har kommit en bit på väg, men det är långt kvar, säger Marcin Kreis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polen i förändring

Mer i ämnet